Oroszország gazdasági helyzete és a háború hatásai

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája jelentős gazdasági változásokat hozott, amelyek a háborúval összefüggő állami kiadások növekedésében is megmutatkoznak. Az orosz gazdaság jelenlegi állapota azonban kérdéseket vet fel a fenntarthatóságát illetően.

Vlagyimir Putyin büszkélkedhet az alacsony munkanélküliséggel és a stabil inflációval, amelyek a Nyugat-Európával szembeni gazdasági előnyt jelentenek az oroszok számára. A háborúval kapcsolatos állami kiadások jelentős növekedése a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát teszi ki, ami a védelmi kiadások szociális kiadásokat meghaladó mértékét eredményezi. Alexander Kolyandr, az Európai Politikaelemző Központ (CEPA) kutatója szerint ezek a kiadások 2024-re elérhetik a 36,6 ezermilliárd rubelt.

Az orosz gazdaság az olajbevételek és a megnövekedett adóbeszedés révén képes finanszírozni ezeket a kiadásokat, amelyek a háborús ipar működését is támogatják. A katonai gyárak folyamatos működése és a munkaerő iránti növekvő kereslet a bérek emelkedését eredményezi, különösen a katonai termelésben és az építőiparban érintett régiókban.

A munkaerő-kínálat csökkenése, amelyet a katonai behívás, a kivándorlás és a korlátozások okoznak, a munkanélküliség történelmi mélypontját eredményezi. A Phillips-görbe szerint a munkanélküliség csökkenése az infláció emelkedését vonhatja maga után.

Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint, bár sokan várták az orosz gazdaság összeomlását a szankciók miatt, ez nem következett be, de hosszú távon ez mégis bekövetkezhet. A Nemzeti Jóléti Alap segítségével az orosz kormány képes kezelni a költségvetési hiányokat. A háború lezárása után azonban kérdéses, hogy a munkaerőt hogyan tudják majd foglalkoztatni.

Putyin gazdasági programja jelentős szociálpolitikai támogatásokat és infrastrukturális projekteket tartalmaz, amelyek célja a közhangulat fenntartása. A szankciók hatása később fog érződni, különösen a szükséges eszközök beszerzésének nehézségei miatt. Oroszország az attríciós háborúkban való kitartása révén képes lehet hosszabb ideig fenntartani a jelenlegi helyzetet.

A munkanélküliség optimális szintje Oroszországban hagyományosan 4 százalék körül van, de márciusban ez az érték 2,7 százalékra csökkent. A termelékenység csökkenése és az infláció emelkedése további kihívásokat jelent az orosz gazdaság számára.

Az orosz háborús gazdaság érzékeny a külső és belső sokkokra, és a szakértők szerint a jelenlegi gazdaságpolitika hosszú távon nem fenntartható. A központi bank, a pénzügyminisztérium és a gazdaságfejlesztési minisztérium vezetői 2022-ben megóvták az országot a gazdasági összeomlástól, de kérdéses, hogy a jövőben is képesek lesznek-e kezelni a kihívásokat.

Ezzel párhuzamosan, a Politico szerint az Oroszország és Magyarország közötti egyre mélyülő kapcsolatokat nem lehet tovább kontroll nélkül hagyni. A Gazprom jelentős támogatást nyújt Magyarország legnagyobb futballklubjának, a Ferencvárosnak, ami az egyre növekvő orosz befolyást jelzi Magyarországon. A magyar kormány és a magyar állami média pozitívan fogadta ezt az ügyletet, amelyet a kormányhoz közel álló személyek is támogatnak. A magyar külügyminisztérium szervereihez rendszeresen hozzáférnek orosz hekkerek, és a magyar állami média terjeszti a Kreml álhíreit. Brüsszel és Washington tétovázása közepette a Politico szerzője az orosz befolyás elleni azonnali cselekvést sürgeti.