Washington oroszországi célpontok ellen is engedélyezheti amerikai fegyverek bevetését az ukránoknak

Az Egyesült Államokban komoly megfontolás alatt áll, hogy engedélyezzék az ukrán erőknek bizonyos amerikai fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetését, reagálva ezzel a határon túlról érkező orosz siklóbombákra és az orosz előrenyomulásra.

A New York Times információi szerint Washingtonban felmerült az a lehetőség, hogy feloldják azt a korábbi tabut, amely szerint az amerikai fegyvereket csak Ukrajna területén belül szabad használni az orosz erőkkel szemben. Eddig az volt az alapelv, hogy az oroszországi célpontok elleni támadások növelnék az eszkaláció kockázatát.

Az ukránok eddig főként helyi gyártású drónokat használtak oroszországi célpontok ellen, mint például Belgorod és más bázisok elleni támadásokhoz. Azonban az orosz elektronikai hadviselés fejlődése miatt ezek a drónok egyre kevésbé hatékonyak, míg Harkiv térségét folyamatosan fenyegetik a határ orosz oldaláról kilőtt siklóbombák.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszeresen szorgalmazza a fegyverhasználati korlátozások feloldását, és a nyugati sajtónak adott interjúiban kiemelte, hogy ez lenne az egyetlen hatékony védekezés az orosz támadások ellen. Egy nemrégiben történt előrelépésről is beszámoltak, amikor Nagy-Britannia engedélyezte, hogy az ukrán hadsereg a 250 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow rakétákat oroszországi célpontok ellen is bevetse, amit már sikeresen meg is tettek.

Joe Biden amerikai elnök korábban határozott álláspontot képviselt az amerikai fegyverek használatával kapcsolatban, azonban Antony J. Blinken amerikai külügyminiszter múlt heti kijevi látogatása után úgy tűnik, hajlandó lehet felülvizsgálni ezt az álláspontot. A washingtoni adminisztráción belül heves viták folynak a tilalom enyhítéséről, de a külügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket.

Az Egyesült Államok emellett azt is mérlegeli, hogy ukrán csapatokat képezzen ki az országban. Eddig az ukrán katonák nyugati kiképzése főként Németországban zajlott, de egy ukrajnai kiképzési helyszín létrehozása azt jelentené, hogy amerikai kiképzőtisztek érkeznének Ukrajnába.