Az USA beperelheti a jegyértékesítési piacot domináló Live Nationt

Várhatóan még csütörtökön pert indít az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a koncerteket és élő eseményeket szervező Live Nation ellen, mivel a cég a vádak szerint kiszorította a versenytársait a piacról.

Az amerikai lapok beszámolói szerint versenyjogi per elé nézhet a Ticketmaster jegyértékesítőt tulajdonló Live Nation Entertainment. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és néhány állami főügyész készülnek pert indítani az amerikai cég ellen, mivel a vádak szerint megsértette a trösztellenes törvényeket. A Ticketmasteren keresztül a Live Nation majdnem totális dominanciát szerzett a jegyértékesítés piacán, ami jelentős változásokat hozhat az élő szórakoztatóipari események piacán, ha az állam sikeres lesz a jogi ügyben.

A vállalatot egyre több kritika éri különböző érdekelt felek részéről, mivel sokan úgy vélik, hogy a Live Nation túl nagy befolyással bír nemcsak az amerikai, hanem a globális piacon is.

A versenyjogi problémák 2022-ben kerültek fokozottan a figyelem középpontjába, amikor a Ticketmaster rendszerében tapasztalt technikai problémák miatt rajongók milliói maradtak le Taylor Swift Eras című turnéjának jegyeiről. A történtek rávilágítottak arra, hogy a jegyértékesítési piacon nincs valódi verseny, ami károsan érinti a felhasználókat többek között a rossz ügyfélszolgálat, a zavaros árképzés, a magas jegyárak és a jegyek viszonteladásának korlátozása miatt.

A BBC által ismertetett vádak szerint a perben feltehetően azt fogják állítani, hogy a Live Nation kiszorította a versenytársakat, gyengítette a vásárlók választási lehetőségeit, ami hozzájárult az árak emelkedéséhez.