Történelmi lépés az MVM-nél, kiderült, miért változtak a rezsiszámlák

Az MVM Csoport vezérigazgatója, Mátrai Károly az Indexnek nyilatkozva ismertette a számlázási metódusukon végrehajtott változtatásokat, amelyek az ügyfelek elégedettségét hivatottak szolgálni. Az MVM Csoport vezetője szerint az egyik legnagyobb áttörés az, hogy minden ügyfél ugyanazon online ügyfélszolgálaton és alkalmazáson keresztül intézheti gáz- és áramügyeit.

Az MVM Csoport vezérigazgatója, Mátrai Károly hangsúlyozta, hogy a digitalizáció a kulcsszó az ügyfél kiszolgálásban, céljuk, hogy az ügyfelek bárhol, akár a kanapéjukról is könnyedén intézhessék ügyeiket. Az MVM-nél az online csatornák további fejlesztése és felhasználóbarátságának maximalizálása a jövőbeni irány. Mátrai Károly szerint az ügyfélszolgálat a cég kirakata, és az új irodák mellett a készséges és felkészült ügyfélszolgálati munkatársak, valamint a körültekintő ügyintézés is elengedhetetlen.

Az MVM Csoport vezetője elmondta, hogy az orosz–ukrán háború következtében kialakult energiaválság megrángatta az egész energetikai szektort, és a változások már 2021 végén megkezdődtek a hazai energiaszolgáltatásban. Az MVM 25 százalékos részesedést szerzett az E.ON Hungária Zrt.-ben, megvásárolta az ÉMÁSZ Hálózati Kft-t, és az ELMŰ–ÉMÁSZ közel kétmillió ügyfele átkerült hozzájuk. 2022 áprilisában az MVM Csoport megvásárolta az E.ON Áramszolgáltatót is, és így július 1-től az egész országban egyedüli egyetemes áramszolgáltatóvá válik.

Az ügyfelek számára a folyamat jelentős informatikai átállással jár, és az ügyintézés június végétől előreláthatólag két hétig nem lesz teljeskörű. Az MVM Csoport vezetője szerint az ügyfeleiktől számos pozitív visszajelzés érkezett a fejlesztésekkel kapcsolatban, és a társaság elkötelezett a szolgáltatások folyamatos fejlesztése mellett.

Az MVM ingyenes wifi-szolgáltatást vezetett be ügyfélszolgálati irodáiban, az MVM Navigátor webalkalmazást indították el, és az MVM Next applikációjában új funkciót tettek közzé, amely lehetővé teszi a gázfelhasználás jellegének módosítását. Az MVM Csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy az ügyfelek számára a havi mérőállások diktálását már az MVM Next részére kell bejelenteni.

Mátrai Károly szerint az MVM áprilistól módosította a rezsicsökkentett kedvezményes földgáz mennyiség kiosztását az átalánydíjas számlázás esetében. A kedvezményes mennyiség meghatározásához a húszéves hőmérsékleti átlag alapján kialakult jelleggörbét használják, de a tényleges fogyasztás alakulását a külső hőmérséklet is befolyásolja. Az MVM dolgozik egy olyan megoldás bevezetésén, amely a diktálós ügyfeleknek is könnyebben követhetővé teszi majd a számlák értelmezését. Ennek legújabb eleme egy részletes számlamagyarázat, ami nemrég vált elérhetővé az elektronikus számlás földgázügyfeleink részére, és például könnyen átlátható grafikon szemlélteti a kedvezményes mennyiséget az adott számlában.

Fontos változás, hogy az áramügyintézés 2024. június 28-ától előreláthatólag két hétig nem lesz elérhető, az előrefizetős mérőkhöz feltöltőkód vásárlására nem lesz lehetőség. Az MVM Csoport május elején azt jelezte a közleményében, hogy az informatikai átállás miatt ezek a korlátozások szükségesek lesznek. Mátrai Károly hozzátette, hogy az áprilistól változott gázszámlát átalányban fizetőknél az elszámolás, ami mintegy 90 ezer ügyfelet érint kedvezően, hiszen az évente járó kedvezményes gázmennyiséget naparányosítással figyelembe veszik, és csak az efeletti fogyasztást kell a megemelt áron fizetni.

Az MVM közleménye szerint a régi ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfeleknek érdemes mielőbb regisztrálni az MVM online ügyfélszolgálatán és az MVM Next applikációban, mert a régi áramügyintézési és számla kifizetési felületek rövidesen megszűnnek. A régi áramügyintézési felületek, így az ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik. Azoknak, akik földgázügyeiket jelenleg is online vagy okostelefonon intézik, nincs külön teendőjük, őket a már jól ismert felület automatikusan fogadja áramügyintézésre is. Az új funkciók miatt azoknak is érdemes regisztrálniuk, akik eddig nem online fizették a számláikat, mert mostantól például nem csak szerződött ügyfélként, de akár megbízott fizetőként is elérhető a számlák megtekintése és befizetése. A rövid regisztrációhoz mindössze utolsó villanyszámlájukra lesz szükség.