Az MNB elégedett az értékpapírpiaci kibocsátók jelentéseivel

Az összes szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója időben közzétette a tavalyi pénzügyi évről szóló éves jelentését, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan értékelt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőre teljesítette a tavalyi pénzügyi évről szóló éves jelentés közzétételére vonatkozó kötelezettségét. A szabályozott piaci kibocsátókra, a nyilvános működésük miatt, szigorúbb tájékoztatási kötelezettségek vonatkoznak, és az üzleti évüket követő négy hónapon belül kell közzétenniük éves jelentésüket. Az MNB a kibocsátók rendszeres és rendkívüli közzétételeit felügyeli, és a nem megfelelő teljesítést jelentős megsértésnek tekinti, amiért figyelmeztetés, felszólítás, bírság, vagy egyéb intézkedés is alkalmazható.

Az MNB zéró toleranciát alkalmaz az éves- és féléves jelentések közzététele kapcsán.

A Nemzeti Bank folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította, hogy formailag minden kibocsátó megfelelt a tőkepiaci törvény rendszeres tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó előírásoknak. Ennek eredményeként egyetlen értékpapír tőzsdei kereskedésének felfüggesztésére sem volt szükség. A jegybank harmadik alkalommal teszi közzé honlapján a kibocsátók beszámolóihoz kapcsolódó könyvvizsgálói véleményeket.

A legutóbbi jelentés szerint idén egyetlen kibocsátó esetében sem maradt el a legfőbb szerv által elfogadott, auditált éves – és szükség esetén konszolidált éves – beszámoló, valamint a könyvvizsgálói jelentés(eke)t tartalmazó éves jelentés közzététele. Minősített könyvvizsgálói jelentést csak az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. esetében kellett kiadni, míg az összes többi kibocsátó esetében minősítés nélküli auditori jelentés került publikálásra.