Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indít Magyarországgal szemben és rekordbírságot szab ki az Apple-re

Az Európai Bizottság több kötelezettségszegési eljárást is kezdeményezett Magyarországgal szemben, amelyek között környezetvédelmi, adóügyi és vasúti szabályozások, valamint a szuverenitásvédelmi törvény is szerepel. Emellett az Apple vállalatot is súlyos pénzbírsággal sújtotta a versenypiaci törvények megsértése miatt.

Az Európai Bizottság első lépésként az Aarhusi Egyezményben foglaltak teljeskörű átültetése miatt indított eljárást Magyarországgal szemben. A Bizottság szerint a magyar jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a környezetvédelmi szakpolitikai területeken a nemzeti hatóságok bármely határozata vagy mulasztása kapcsán bírósághoz lehessen fordulni. Magyarországnak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság felszólító levelére és orvosolja a hiányosságokat.

A szuverenitásvédelmi törvény kapcsán a Bizottság a következő szakaszba léptette a kötelezettségszegési eljárást. A törvény olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek megtiltják a választásokon részt vevő jelölteknek, politikai pártoknak és egyesületeknek, hogy külföldi finanszírozást használjanak fel, valamint büntetőjogilag szankcionálják a külföldi támogatások választásokkal összefüggésben történő felhasználását. Az Európai Bizottság szerint a törvény sérti az uniós jogot, beleértve az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét, az uniós polgárok választójogát, az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot, a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint a belső piacra alkalmazandó szabályokat. A magyar kormány válasza nem volt kielégítő, így a Bizottság indokolással ellátott véleményt bocsátott ki, melyre Magyarországnak ismét két hónapja van, hogy válaszoljon és meghozza a szükséges intézkedéseket. Amennyiben ez nem történik meg, az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet.

A Bizottság harmadik lépésként felszólította Magyarországot, hogy tegyen eleget a többi tagállammal való együttműködésre vonatkozó kötelezettségének a digitális platformokon keresztül szerzett jövedelmek adózásának átláthatósága terén. Az EB szerint Magyarország nem hajtotta végre a szükséges információk más tagállamok adóhatóságaival történő cseréjét.

Végül, a Bizottság felszólította Magyarországot az egységes európai vasúti térségre vonatkozó uniós szabályok megfelelő végrehajtására. A magyar jogi keret nem áll teljes mértékben összhangban az egységes európai vasúti térség létrehozásáról szóló irányelvvel. A kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság felvetéseire.

Az Európai Bizottság márciusban 1,84 milliárd eurós, átszámítva 726 milliárd forintos pénzbírságot szabott ki az Apple-re a versenypiaci törvények megsértése miatt. A büntetés azért járt, mert az Apple egy évtizeden keresztül jogellenesen korlátozta a zenei streamingpiac prominens szereplőinek, például a Spotify-nak a tevékenységét, hogy az Apple-felhasználókból közvetlenül előfizetőket csináljon. Az Apple azonban nem hajlandó kifizetni a gigászi bírságot, és keresetet nyújtott be az összeg felülbírálására az Európai Unió Bíróságának Törvényszékéhez, mivel szerinte az Európai Bizottság nem szolgáltatott hiteles és elegendő bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fogyasztókat sértette volna az App Store szabályzata.