AI részvények szárnyalása és a technológia terjedésének európai hatásai

Az Nvidia első negyedéves gyorsjelentése után jelentős emelkedést mutattak az AI részvények, többek között az Nvidia, a Supermicro, a Micron és az AMD árfolyama is jelentős pluszban van.

A Portfolio beszámolója szerint az Nvidia árfolyama 7,5 százalékkal emelkedett a nyitást követően, ezzel átlépve az 1000 dolláros szintet is. A Supermicro jegyzése 8,3 százalékkal nőtt, bár még mindig közel 24 százalékra van a korábbi 1224 dolláros történelmi csúcsától. A Micron árfolyama 3,3 százalékkal került feljebb, így április után ismét új történelmi csúcsot ért el.

Az AMD részvényei 2,9 százalékkal emelkedtek a nyitást követően, azonban a márciusi 227 dolláros történelmi csúcstól még több mint 25 százalékra vannak. Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak.

Európában a befektetők a mesterséges intelligencia körüli lelkesedést kihasználva olyan cégek részvényeit kezdték el keresni, amelyek közvetve nyerhetnek a technológia terjedésével. Ilyenek például a közüzemi szolgáltatók, professzionális adatszolgáltatók és a rézbányák is.

Az Nvidia részvényeinek árfolyama másfél év alatt 150 dollár körüli szintről egészen 1000 dollárig száguldott, míg a holland félvezetőgyártó ASML ára is közel duplázódott. Az európai részvények ára azonban nem emelkedett olyan mértékben, mint az amerikai technológiai szektorban, ahol a legnagyobb értékű cégek drágultak. Ezért az európai befektetők a technológia másodvonalbeli várható nyerteseit keresik.

A mesterséges intelligencia által kiváltott befektetési hullám első fázisa a chipgyártók drágulása volt, a második hullám az ipari cégek felé mozdult el, amelyek az adatközpontokba szállítják az alkatrészeket. A harmadik fázisban a közüzemi szolgáltatók és az erőművek kerülnek előtérbe, mivel az adatközpontok energiaigénye jelentősen növekszik.

Az IEA becslése szerint az adatközpontok teljes energiafogyasztása 2026-ra meghaladja az 1000 terawattórát, ami több mint a duplája a 2022-es értéknek. Május eleje óta a Stoxx Europe 600-as index közszolgáltató cégeket tartalmazó alindexe 10 százalékkal emelkedett, szemben a teljes index 4 százalékos emelkedésével.

A Bank of America elemzői szerint az európai közműszolgáltatók vezetői gyakran beszélnek a mesterséges intelligenciáról, de az adatközpontokban rejlő felértékelődési potenciál legjobb esetben is anekdotikus. Ennek ellenére számos vállalat, mint például a Fortum, a Verbund és az EDP, valamint nagyobb szereplők, mint az RWE, az Iberdrola, az Enel és az Engie profitálhatnak az energiaigény növekedéséből.

Az Egyesült Királyságban azok a cégek profitálnak, amelyek a mesterséges intelligencia felhasználásából részesülnek, míg az Egyesült Államokban azok, akik a technológiát nyújtják. Néhány európai vállalat, mint a német SAP és a svájci Roche gyógyszercég, csendben alkalmazza a technológiát és már vannak erre alapuló termékeik, amikből ügyfeleik és ők is profitálnak.

A réz iránt megnövekedett befektetői érdeklődés egy része is a mesterséges intelligencia térnyerésének köszönhető, ami nemcsak a színesfém árfolyamát, de a bányászati társaságok részvényeit is felfelé hajtotta.