Ősi tengeri ragadozó fosszíliájára bukkantak Angliában

Angliában egy ősi, a Dűne című filmben szereplő óriási homokférgekre emlékeztető féregfaj, a Radnorscolex latus megkövesedett maradványait fedezték fel, amelyek mintegy 425 millió évvel ezelőtt élhettek.

A The Guardian beszámolója szerint a tudósok úgy vélik, hogy ez az állat egy tengeri ragadozó lehetett, amely képes volt kinyújtani a torkát, hogy azzal megfoghassa a tengerfenékbe ásva rejtőzködő zsákmányát. Dr. Richie Howard, a londoni Természettudományi Múzeum kurátora szerint a kihalt lény a Dűne című filmben látható óriási férgekre emlékezteti őt, mivel a Radnorscolex latus is valószínűleg nem volt válogatós az étkezés során, egyszerűen az iszapba nyomta a torkát és megragadott mindent, amit csak tudott.

A Radnorscolex latus fajt körülbelül 100 éve fedezték fel, de akkor még a technológia nem tette lehetővé a részletes elemzését. A modern vizsgálatoknak köszönhetően mostanra kiderült, hogy az egyedeknek több sornyi éles foga lehetett, és fejükön kampószerű kinövések alakultak ki, amelyek segítségével a talajba akasztva előre tudták húzni a testüket.

Bár ragadozók voltak, ezek az állatok csupán 8 centiméter hosszúra nőttek meg. A tudósok szerint a faj 400 millió évvel ezelőtt történt kihalását egy hirtelen bekövetkező klímaváltozás okozhatta, amely a tengerek gyors felmelegedésével járt együtt.