Orosz űrfegyver pályára állításáról szóló amerikai vádak

Az Egyesült Államok szerint Oroszország egy olyan űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára, amely képes lehet más műholdak megtámadására, amit Moszkva tagad.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Pat Ryder bejelentette, hogy Oroszország valószínűleg egy űrfegyvert állított alacsony Föld körüli pályára, amely alkalmas lehet más műholdak megtámadására. A Pentagon szerint a kilövés május 16-án történt, és az orosz műhold jelenleg ugyanazon a pályán kering, mint egy amerikai kormányzati műhold.

Robert Wood, az amerikai ENSZ-nagykövet-helyettes is hasonló véleményt fogalmazott meg, és manipulatív taktikával vádolta Moszkvát, miután Oroszország megvétózott egy nukleáris űrfegyverek elleni amerikai határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes viszont tagadta a vádakat, és kijelentette, hogy nem szükséges válaszolniuk a washingtoni állításokra. Rjabkov szerint Oroszország mindig is ellenezte a támadófegyverek alacsony Föld körüli pályára állítását.

Az alacsony Föld körüli pályán mozgó műholdak a földfelszíntől 200–2000 kilométeres távolságra keringenek.

Az amerikai hírszerzés már februárban figyelmeztetett, hogy Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál meg kifejleszteni. A The New York Times információi szerint ezek a képességek még fejlesztés alatt állnak, és nem jelentenek közvetlen veszélyt.

A Kreml tagadta az új nukleáris űrfegyver kifejlesztésével kapcsolatos híreszteléseket, és Vlagyimir Putyin orosz elnök emlékeztetett arra, hogy Oroszország mindig is kategorikusan ellenezte a nukleáris fegyverek világűrbe telepítését.