Amerikai férfi mesterséges intelligenciával generált pedofil képek miatt áll bíróság előtt

Az Egyesült Államokban precedenst teremthet az a bírósági ügy, amelyben egy 42 éves szoftvermérnököt, Steven Anderegg-et azzal vádolnak, hogy mesterséges intelligencia segítségével generált és továbbított pedofil tartalmú képeket egy fiatalkorúnak.

Az Engadget információi szerint ez az első ilyen eset az országban, ahol a vádlott a Stable Diffusion szöveg-kép mélytanulási modellt használta fel a kiskorúakat ábrázoló szexuális tartalmú képek előállítására. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint az ítélet megmutathatja, hogy az ilyen jellegű tartalmak még akkor is illegálisnak minősülnek, ha azok elkészítésébe nem vonták bele a kiskorúakat.

A vádak szerint Anderegg a képeket egy 15 éves fiúnak küldte el az Instagramon, ahol a platform védelmi rendszere felfedezte és jelentette a hatóságoknak a történteket. A férfi a képek létrehozásához konkrét felszólításokat használt, beleértve a negatív promptokat is, amelyekkel azt is megmondta a mesterséges intelligenciának, hogy milyen képeket ne készítsen.

Az Ars Technica jelentése szerint a felhőalapú képgenerátorok, mint például a Midjourney és a DALL-E 3, biztosítékot nyújtanak az ilyen típusú felvételek készítése ellen, azonban az Anderegg által használt Stable Diffusion 1.5 kevésbé szigorú ezen a téren.

Anderegg jelenleg őrizetben van, és ha mind a négy vádpontban bűnösnek találják, akár 70 év börtönbüntetést is kaphat, ami gyakorlatilag éltefogytiglani büntetést jelenthet számára. A minisztérium célja, hogy világossá tegye: a gyermekeket ábrázoló szexuális tartalom elkészítése bűncselekmény, még ha csak mesterséges intelligenciát használnak hozzá, mivel ez kiskaput jelenthet a pedofilok számára, amit később valódi gyermekek elleni szexuális zaklatásra használhatnak fel.