Az Egyesült Államokban a napi kannabiszfogyasztók száma meghaladja az alkoholfogyasztókét

Az Egyesült Államokban a naponta kannabiszt fogyasztók száma meghaladja azokét, akik alkoholt isznak, egy friss tanulmány szerint, amely az Addiction című szaklapban jelent meg és amelyről a BBC is beszámolt.

Az Országos Droghasználati és Egészségügyi Felmérés adatai alapján, amelyeket négy évtizeden át gyűjtöttek, 1992 és 2022 között a naponta vagy majdnem naponta kannabiszt használók száma 15-szörösére növekedett. A 2022-es adatok szerint 17,7 millió amerikai fogyasztott kannabiszt naponta, szemben a 14,7 millió alkoholfogyasztóval. Azonban ha a szerhasználat gyakoriságát nem vesszük figyelembe, az alkohol továbbra is az elterjedtebb.

A kutatás kiemeli, hogy 1992-ben az egymillió rendszeres kannabiszhasználó a kutatás kezdete óta a legalacsonyabb értéket jelentette. A kutatók szerint az önbevallások mértéke jelentősen függ a kannabiszhasználat jogi szabályozásától és a közvéleménytől.

Jelenleg az Egyesült Államok 24 tagállamában és a fővárosban engedélyezett a kannabisz rekreációs célú használata, míg 38 államban megengedett az orvosi célú felhasználás. A szövetségi kormány eddig nem támogatta a kannabisz legalizálását vagy dekriminalizálását, de jelentős lépésnek számít, hogy az igazságügyi minisztérium május elején új besorolást adott a kannabisznak. Korábban a heroinnal egyenrangúként kezelték, az első listán szerepelt, de most már csak harmadik listás szerként van besorolva.

Bár sokan kapudrognak tekintik a kannabiszt, eddig nem találtak erre bizonyítékot, és a használók többsége soha nem tér át keményebb drogokra. Az amerikai Nemzeti Kábítószer-visszaélés Intézet kutatása szerint azonban a gyakori használat függőséget alakíthat ki.