Ademola Lookman, a futballvilág új csillaga

Szerda este óta Ademola Lookman neve került be a futballtörténelem könyvébe, miután mesterhármasával eldöntötte az Európa-liga döntőjét az Atalanta javára a Bayer Leverkusen ellen. A 26 éves támadó rekordokat döntött meg ezzel a teljesítménnyel, és azóta mindenki róla beszél.

Az Atalanta csatára, Lookman, aki nigériai szülőktől született London külvárosában, egyedülálló teljesítményével vált a szerda esti Európa-liga döntő hősévé. A bergamói csapat, amely a Serie A-ban az ötödik helyen állt, nem számított esélyesnek a német bajnok Leverkusen ellen, de Lookman mesterhármasával 3–0-ra győztek. A csapat az utolsó öt mérkőzését megnyerve és egy meccsel kevesebbet játszva érkezett a döntőbe, ami előrevetítette a jó formát.

Lookman pályafutása a Waterloo csapatában kezdődött, majd a Charltonnál folytatódott, ahol az ifjúsági csapatokban gólokat szerzett. A Charlton felnőtt csapatában 2015-ben debütált, de a csapat kiesett a harmadosztályba. Az Everton 2017-ben 7,5 millió fontért, kiegészítőkkel együtt 11 millióra emelkedő összegért szerződtette, de ott nem vált be, és 48 mérkőzés után, mindössze négy góllal távozott.

A nigériai válogatottban 2022-ben döntött a felnőtt szintű szereplés mellett, és azóta 21-szer lépett pályára, hat gólt szerzett és négy gólpasszt adott, valamint segítette Nigériát az Afrika Kupán ezüstérem megszerzésében.

Az Everton kölcsönadta Lookmant az RB Leipzignek, ahol nem szerzett gólt, majd a Lipcse végleg megvásárolta, de a Fulhamnek és a Leicesternek is kölcsönadta sikertelenül. Végül az Atalantához szerződött 2022-ben, ahol 75 mérkőzésen 27 gólt és 16 asszisztot ért el.

A szerda esti döntőben Lookman három gólja (2:02-nél, 3:20-nál és 7:55-nél) révén került be azok közé a legendás játékosok közé, akik legalább három gólt szereztek egy európai kupasorozat döntőjében. Az egymeccses döntők tekintetében Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano és Pierino Prati után ő a negyedik, aki ezt a bravúrt végrehajtotta.

Az Atalanta korábban csak az 1963-ban megnyert Olasz Kupában ért el hasonló sikert, amikor Angelo Domenghini mesterhármast szerzett a Torino elleni döntőben.

Lookman a hatodik nigériai futballista, aki megnyerte az Európa-ligát vagy annak elődjét, az UEFA-kupát, és a 2022–2023-as bajnokságban az Atalanta legjobb játékosának választották, 15 gólt és 8 gólpasszt jegyezve.