A világ első 6G-s antennájának megépítése

A Glasgow-i Egyetem mérnökei által összerakott kísérleti antennával új korszak köszönthet be a kommunikáció terén, amely lehetővé teheti az immerzív kiterjesztett valóság (XR), a nagy felbontású mobilhologramok és a digitális replikák használatát.

A 6G technológia kereskedelmi bevezetése még várat magára, hiszen csak a 2030-as évek elején várható, azonban a Glasgow-i Egyetem mérnökei már most létrehoztak egy kísérleti antennát, amely a hologramos kommunikációt hozhatja el a közeljövőben. A tudományos és technológiai fejlődés ezen irányát gyakran emlegetik a science fiction filmekben, és most úgy tűnik, a valóságban is közeledik a megvalósulás felé.

Az IEEE Open Journal of Antennas and Propagation című tudományos folyóiratban bemutatott szerkezetet a világ első 6G-s antennájaként emlegetik a kutatók. Az új antennával elérhető adatsebesség olyan mértékű áttörést jelenthet, hogy a hologramok valóban használhatóvá válhatnak a mindennapi kommunikációban.

A fejlesztés során létrehozott DMA-t (dynamic metasurface antenna) egy digitálisan kódolt mini processzor irányítja, amely képes a 60 GHz-es milliméteres frekvencián 6G-s jelet továbbítani. Ezt a frekvenciatartományt jelenleg elsősorban ipari, orvosi és tudományos célú alkalmazások használják.

A 6G technológia fejlesztése várhatóan 2028-ra ér véget, és a kereskedelmi bevezetés a következő évtized elején valósulhat meg.