A szakképzés új korszaka: népszerűbb a technikum a gimnáziumoknál

A szakképzési rendszer átalakítása Magyarországon sikeresnek bizonyult, hiszen a diákok többsége már a technikumokat részesíti előnyben a gimnáziumokkal szemben. Az ösztöndíjrendszer és az egyetemi felvételi lehetőség jelentősen növelte a technikumok vonzerejét.

Az Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság május eleji közleménye szerint a magyar diákok hatvan százaléka választja a szakképzést, ami a szakképzési rendszer átalakításának sikerét jelzi. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) elnöke, Magyar Zita a Szakmaverzum.hu-nak adott interjúban hangsúlyozta, hogy az átalakítás során a piaci igényekhez igazították a rendszert.

A technikumokban folyó ötéves képzés során a diákok érettségit és technikusi oklevelet is szerezhetnek, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyetemre jelentkezzenek. Ez az egyik legvonzóbb eleme az új rendszernek, hiszen így a diákok szakmai képesítéssel is rendelkeznek, amikor belépnek a felsőoktatásba.

Az ösztöndíjrendszer további motivációt jelent a diákok számára, mivel már az iskolai évek alatt is ösztöndíjban részesülhetnek, a duális képzés keretében pedig munkaszerződéssel járó fizetést is kaphatnak, amelynek összege a tanulmányi eredménytől függ. A duális képzés révén a diákok piacképes szakmai és gyakorlati tudást szerezhetnek, amely előnyös a munkaerőpiacon való elhelyezkedés szempontjából.

Magyar Zita kiemelte, hogy a szakképzés területén kevésbé érzékelhető a tanárhiány problémája, és az uniós kisprojektek is hozzájárulnak a szakképzési rendszer piacképesebbé tételéhez.