A német gazdaság lassú felébredése

A német gazdaság enyhe növekedésének jelei mutatkoznak a szolgáltató szektor aktivitásának erősödésével és a háztartások jövedelmének, valamint a fogyasztási kiadások emelkedésével, bár az építőipar továbbra is gyengélkedik.

A Bundesbank előrejelzése szerint Németország gazdasága enyhén nőhet a második negyedévben, a tavalyi év utolsó három hónapjában tapasztalt erőteljesebb gyengülés után. Az idei első negyedévben a német hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos csökkenést regisztráltak. A Bundesbank közleménye alapján a gazdaság a folyó második negyedévben ismét enyhén bővülhet.

A szolgáltató szektor aktivitásának további erősödését a háztartások jövedelmének és a fogyasztási kiadások növekedése támaszthatja alá, azonban az építőipar gyengesége továbbra is fennáll. A munkaerőpiac erősségének megőrzése mellett a bérek gyors ütemű emelkedése inflációs kockázatot jelenthet. A Bundesbank enyhe inflációs növekedéssel számol májusra.

A Destatis a hónap folyamán hozza nyilvánosságra az első negyedévre vonatkozó végleges GDP-adatokat, és július 30-án közzéteszi a második negyedévre vonatkozó előzetes számításokat.