A minisztérium cáfolja a napelempályázatok kifizetésének szándékos késleltetését

A területfejlesztési minisztérium szerint teljesen alaptalanok azok a feltételezések, miszerint a napelempályázatok kifizetéseinek késleltetésére használnák a hiánypótlásokat. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a kormány előfinanszírozza a forrásokat az RRF pályázatok esetében is, és a hiánypótlásokra az uniós jogszabályoknak való megfelelés érdekében van szükség.

A minisztérium közleményében reagált a hvg.hu értesüléseire, amelyek szerint a Napenergia Plusz pályázat számos kedvezményezettje panaszkodott az ügyintézés lassúságára. A tárca szerint a hiánypótlások nem a kifizetések szándékos késleltetését szolgálják, hanem az uniós források felhasználására és elszámolására vonatkozó jogszabályok betartását biztosítják.

A hiánypótlásokra jellemzően akkor kerül sor, amikor a benyújtott elszámolás hiányos vagy hibás, és a leggyakoribb hibák a fizikai és pénzügyi teljesítést igazoló dokumentumok hiányos vagy hibás csatolásával kapcsolatosak. A támogatás folyósításának alapfeltétele, hogy a fizikai és pénzügyi teljesítést megfelelő dokumentumokkal kell igazolni.

A minisztérium tájékoztatása szerint a beérkezett elszámolások nagy részében a Lebonyolítónak több körben is hiánypótlásra kell felszólítania a kedvezményezetteket. A hiánypótlások vizsgálata és az esetleges támogatási okirat módosításának szükségessége miatt hosszabb időt vehet igénybe az elbírálás folyamata.

A május 21-ei adatok alapján a pályázati statisztika szerint a hatályos Támogatói Okiratok száma 33 964 darab volt, amelyből 11 586 darab záró elszámolás került benyújtásra. Az elfogadott elszámolások 46 százalékát már jóváhagyták, és az elfogadottak 75 százalékát már kifizették.