A metaforák lehetnek a kulcsa annak, hogy miért vagyunk különbözőek a neandervölgyiektől

Új bizonyítékok szerint a Homo sapiens és a neandervölgyiek agyának alapvető különbségei lehetővé tették a modern ember számára, hogy metaforák segítségével elvont és összetett gondolatokat fejlesszen ki.

A Science Alert oldalán megjelent cikk, amely a The Conversation cikkére hivatkozik, azt sugallja, hogy bár az őskori Homo sapiens és a neandervölgyiek hasonló képességekkel rendelkeztek a szintaktika terén, az agyukban lévő gondolatok szemantikai klaszterekben való tárolása terén különböztek.

A modern ember agyában lévő különböző agyi klaszterek, amelyek a fogalomcsoportok tárolásáért felelősek, lehetővé tették a metaforikus gondolkodást és kommunikációt. Ez a képesség hozzájárult ahhoz, hogy a modern ember határvonalat húzzon a legkülönbözőbb fogalmak és elképzelések között.

A tudományos weboldalon említett metafora nem csupán a nyelvet, hanem a gondolkodásmódot és a kultúrát is teljesen átalakította, ami vitathatatlanul a legfontosabb kognitív eszközünk volt az összetett és elvont fogalmak kifejlesztésében.