A magyar beruházások mélyrepülése

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a magyar beruházások volumene jelentősen csökkent az idei első negyedévben, ezzel folytatva a 2022 vége óta tartó negatív trendet.

A KSH előzetes jelentése alapján a beruházások volumene 9,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, míg a szezonálisan kiigazított adatok 9 százalékos visszaesést mutatnak. Az előző negyedévhez viszonyítva 3,6 százalékos csökkenést regisztráltak. A beruházások szintje utoljára a koronavírus-járvány idején volt ilyen alacsony, amikor szigorú korlátozások és lezárások voltak érvényben.

A statisztikai hivatal adatközlési menetrendjének változása miatt a mostani adatok csak előzetesek, így a beruházások csökkenésének pontos okai egyelőre nem ismertek. Azonban általánosan elmondható, hogy a magas kamatkörnyezet, az uniós források csökkenése és az állami beruházások elhalasztása nem kedvez a beruházások növekedésének. A költségvetési hiány elszállása miatt a kormány mintegy 675 milliárd forintnyi beruházást átcsoportosítását jelentette be április elején, ami szintén hozzájárulhat a beruházások csökkenéséhez.

A beruházások csökkenéséhez leginkább az ingatlanügyletek, a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás és a mezőgazdaság ágazatai járultak hozzá. Ezzel szemben a közigazgatás és a kereskedelem beruházási aktivitása növekedést mutatott, amely mérsékelte a visszaesést.