70 éves az Aranycsapat egyik legemlékezetesebb győzelme

Napra pontosan 70 évvel ezelőtt a magyar labdarúgó-válogatott 7–1-re kiütötte a története első európai világbajnokságára készülő angol válogatottat a Népstadionban. Az 1954. május 23-án megrendezett mérkőzést kilencvenkétezer néző tekintette meg a helyszínen.

A londoni 6:3 és a svájci világbajnokság közötti bő fél évben az Aranycsapat mindössze egyetlen mérkőzést játszott hazai pályán, az angolok ellen. A budapesti találkozó előtt az angol szövetségi kapitány, Walter Winterbottom jelentős változtatásokat hajtott végre a csapatban, hét új játékost avatott kezdővé a magyarok ellen, válaszul a korábbi vereségre.

Sebes Gusztáv szövetségi kapitány azonban nem látott okot a változtatásra, így szinte ugyanazt a tizenkét játékost küldte pályára, mint Wembleyben. Csak egyetlen módosítást eszközölt, Budai László helyett Tóth II Józsefet állította be jobbszélsőnek, aki ekkor másodszor lépett pályára a magyar válogatott színeiben.

Az angol válogatott Magyarországra érkezése előtt Jugoszláviában is megfordult, ahol 1–0-ra kikaptak. A magyarokkal együtt töltöttek néhány napot a Balatonnál, hogy felkészüljenek a budapesti összecsapásra, de ez sem hozott számukra szerencsét. A Balaton azonban nem csak a sportolók számára jelentett kikapcsolódást, hanem a kultúra világának ismert alakjai is előszeretettel látogatják. Gálvölgyi János, a Jászai Mari-díjas színművész például elmondta, hogy a Balaton már nem olcsóbb a mallorcai tengerparti nyaralásnál, és bár ő nem engedheti meg magának, hogy ott nyaraljon, ismer olyan belföldi üdülőhelyet, ami nincsen messze, ráadásul van szauna és uszoda is.

A Népstadionban megrendezett mérkőzésen az első félidőben Lantos Mihály, Puskás Ferenc és Kocsis Sándor talált be az angol kapuba, majd a második félidőben tovább növelték az előnyt Kocsis, Tóth II József és Hidegkuti Nándor góljaival.

Az angolok számára Ivor Broadis találata jelentette csupán a szépségtapaszt a 68. percben, míg a végeredményt Puskás Ferenc állította be a 73. percben.

A mérkőzés után a magyar szurkolók gyakran idézték a következő mondatot: „Az angolok egy hétre jöttek – s 7:1-gyel mentek...”. Syd Owen, az angol válogatott középhátvédje a meccs után néhány nappal úgy nyilatkozott a magyar futballistákról, hogy „Olyanok mintha egy másik bolygóról csöppentek volna közénk.”.