Nem kell bezárni a gödi Samsung-gyárat a kormányhivatal szerint

A Pest Vármegyei Kormányhivatal szerint nem szükséges a gödi Samsung-gyár teljes működését felfüggeszteni, csupán bizonyos tevékenységeket kell korlátozni. A bíróság nem döntött érdemben a kormányhivatal által kiadott, szigorú környezetvédelmi előírásokat tartalmazó engedélyről, hanem az alkalmazhatóságát a folyamatban lévő közigazgatási per végéig elhalasztotta.

A kormányhivatal által tavaly decemberben kiadott egységes környezethasználati engedély a gyár számára több pont- és zajforrás tekintetében a korábbinál szigorúbb határértékeket vagy korlátozást állapított meg. Ennek ellenére a gyár nem zár be, hanem azokat a tevékenységeket kell korlátozni, amelyekhez az engedély szükséges. Az üzemben például legfeljebb 50 MWth névleges hőteljesítménnyel üzemeltetheti a kazánokat.

A kormányhivatal hangsúlyozza, hogy szükség esetén a jogszabályi keretek között fellép, de az egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött működés korlátozására nincs jogi lehetősége. A bíróság döntése átmenetileg a szigorításokat is hatályon kívül helyezte.

A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület szerint a bíróság az egyesület által kért azonnali jogvédelem intézményét alkalmazva a per végső kimeneteléig hatálytalanította a Samsung SDI Zrt. gödi gyárának környezethasználati engedélyét. Az ügy előzménye, hogy az első fokon eljáró bíróság egy április 23-i végzésében függesztette fel a gyár környezethasználati engedélyét. A civilek jogértelmezése szerint a végzés megszületésétől, vagy annak kézhez vételétől kezdődően a Samsungnak le kellett volna állítania a működéséhez szükséges belső erőművet és az akkumulátor-gyártósorokat, azonban a termelést tovább folytatták.

Május 22-én este a Göd-ÉRT Egyesület és a Greenpeace Magyarország demonstrációt tartott a Samsung akkumulátor-gyára mellett, tiltakozva amiatt, hogy a bíróság végzése ellenére a gyár nem függesztette fel a környezethasználatát és annak működését. A tiltakozáson gödi lakosok mellett ellenzéki pártok aktivistái is részt vettek, és a gyár több bejáratát lezárták; akciójukat figyelmeztetésnek szánták.

Az LMP politikusai és aktivistái más ellenzéki politikusokkal és aktivistákkal együtt lezárták a gyár bejáratait, hogy szimbolikusan érvényt szerezzenek a jogerős döntésnek. Az LMP szerint a júniusi választáson az embereknek üzenetet kell küldeniük a kormánynak, hogy a saját biztonságukat és a környezetet fontosabbnak tartják, mint a nagyvállalatok profitérdekeit. Az aktivisták szerdai akciójukkal megpróbálták blokkolni az üzem forgalmát, de többszöri próbálkozásra sem járt teljes sikerrel, mivel az összes kijáratot nem sikerült lezárniuk.

A kormányhivatal szerint a gyár működését nem kell teljesen felfüggeszteni, hanem azokat a tevékenységeket kell korlátozni, amelyekhez egységes környezethasználati engedély szükséges. A Samsung üzemére kiadott engedély szerint a gödi gyárban a 2022-ben felhasznált szerves oldószer – N-Methyl-2-pyrrolydone (NMP) – mennyisége 14,4 ezer tonna volt; de már 2019-ben 11 ezer tonna mennyiséget használtak fel az NMP-ből a gyártás során. Ha a kormányhivatal közleménye szerint „más tevékenységek mértékét is az egységes környezethasználati engedély nélkül végezhető szintre kell csökkenteni”, ez azt jelentheti, hogy a szerves oldószer mennyiséget évi 200 tonna mennyiség alá kell csökkenteni. Kérdéses, hogy akkumulátor-gyártási tevékenységet tud-e így folytatni az üzem.