A cukorbetegség négyszeresére növelheti a rák kockázatát

A 2-es típusú cukorbetegség jelentősen megnövelheti a daganatos megbetegedések kockázatát, ezért fontos a rákszűrések elvégzése a cukorbetegek körében – állapította meg egy magyar kutatás. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) által az MTI-nek közölt információk szerint a PTE Klinikai Központ belgyógyászati klinikájának vezetésével végzett országos vizsgálat áttörést jelent a betegségek kialakulásának megértésében.

A kutatás során 50 ezer 2-es típusú cukorbeteg adatait hasonlították össze 7 millió nem cukorbeteg adataival. Az eredmények szerint a cukorbetegeknél több mint négyszeres volt a daganat kockázata a nem cukorbetegekhez képest.

Wittmann István, a munkacsoport vezetője szerint a fiatalabb cukorbetegeknél nagyobb volt a kockázatkülönbség, mint az idősebbeknél. A legnagyobb kockázatkülönbséget a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák esetében figyelték meg, ahol a kockázat 17-, 9-, illetve 7-szeres volt. A kutatás azt is megállapította, hogy az egyes daganatok előfordulása csökkent a nem cukorbetegek körében az elmúlt években, de a cukorbetegeknél nem változott az arány.

A kutatók kiemelték, hogy a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálása után az első fél évben ajánlott elvégezni a daganatok szűrését. Különösen fontos ez a fiatalabb cukorbetegek esetében, ahol a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos lehet, mivel az időben felfedezett elváltozások nagyobb eséllyel gyógyíthatók sikeresen. Emellett a cukorbetegek a vese-, illetve a szív- és érrendszeri betegségeknek is fokozottabban ki vannak téve.