A Volkswagen belépőszintű elektromos kisautó-terveinek végveszélyben

A Volkswagen elektromos-autó kínálattal kapcsolatos stratégiája megingott, és a tervezett olcsó e-autós projekt a szakadék szélén áll, miközben a kínai gyártók olcsó elektromos járműveikkel hódítanak. A Volkswagen és a Renault közötti együttműködés is kérdéses lett.

Az Auto Bild szerint Európában, különösen Németországban csökken az új elektromos autók iránti kereslet, ami a megfizethető modellek hiányával magyarázható. Az európai autógyártók hosszú évek óta inkább a drágább SUV-kat és luxusszedánokat részesítik előnyben, amit a kínai versenytársak kihasználva olcsó elektromos járműveikkel árasztanak el a piacot.

A Volkswagen-csoport, mint a nagy múltú autógyártók egyike, nehezen tud kis elektromos autókat fejleszteni anélkül, hogy csökkentenék a gyártási költségeket. Ennek ellenére a vállalat 2023 decemberében tárgyalásokat kezdett a Renault-val egy lehetséges együttműködésről, amelynek célja a 20 000 euró alatti árú elektromos autók előállítása lett volna.

A Reuters hírügynökség bennfentes információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a Volkswagen és a Renault közötti tárgyalások megszakadtak. A jelentés szerint a két vállalat az intenzív tárgyalások ellenére sem tudta áthidalni az ellentmondásokat.

A tervezett együttműködés buktatói között szerepelhetett a gyártási helyszín kérdése, ahol mindkét vállalat saját üzemében szerette volna gyártani a közösen fejlesztett járművet. A Volkswagen különösen attól tartott, hogy a munkahelyek megszűnhetnek, ha a projektet a Renault üzemeiben bonyolítják le, bár ezt az információt hivatalosan még nem erősítették meg.

A Renault vezetője, Luca de Meo korábban jelezte, hogy vállalata akár egyedül, akár más partnerekkel együttműködve is megépítené a tervezett elektromos Twingót, és 2026-ig piacra is dobná. Ezzel szemben a Volkswagen helyzete borúsabbnak tűnik, mivel jelenleg nincs megfelelő platformjuk a kis elektromos autókhoz, és az ID modellekhez használt MEB platformot túl drágának tartják. Egy új fejlesztés sok időt és pénzt venne igénybe, amire a kínai verseny miatt nincs lehetőségük. Azonban a Volkswagen néhány héten belül új terveket kíván bejelenteni egy olcsó elektromos autóval kapcsolatban.