A Thyssenkrupp eladja acélrészlegének részesedését

A Thyssenkrupp felügyelőbizottsága jóváhagyta, hogy a vállalat acélrészlegének 20 százalékát eladja Daniel Kretinsky cseh milliárdosnak. A döntést Siegfried Russwurm, a testület elnöke extra szavazattal támogatta, ezzel feloldva egy patthelyzetet, összhangban a német vállalati irányítási jogszabályokkal.

A tranzakcióval kapcsolatban a szakszervezetek vezetői, akik az igazgatótanács nem ügyvezető tagjainak felét képviselik, korábban aggodalmukat fejezték ki. Hangsúlyozták, hogy az eladást csak írásbeli garanciák esetén támogatják, amelyek a munkahelyek és telephelyek biztonságát garantálják.

A cég áprilisban jelentette be, hogy a részesedést Kretinskynek, illetve az általa vezetett holdingnak adja el. A megállapodás részeként tárgyalások folynak arról, hogy a cseh milliárdos további 30%-ot szerezzen meg, célul kitűzve egy 50-50%-os közös vállalat létrehozását.

A tranzakció mögött az a szándék húzódik meg, hogy az acélgyártásban a jövőben kulcsfontosságú lesz a költséghatékony és környezetbarát villamos energia felhasználása. Kretinsky EPCG nevű holdingja, melynek 22 gigawatt beépített kapacitása van, Európa-szerte képes lehet ezt a szükségletet kielégíteni.

A Thyssenkrupp számára az ügylet lehetőséget teremt arra, hogy egy nehéz piaci helyzetben lévő és ciklikus üzletágától megszabaduljon. Az acélrészleg eladása, leválasztása vagy egyesítése már évek óta napirenden van. A tranzakció pontos részleteit nem hozták nyilvánosságra, de a Baader brókerház becslése szerint a Thyssenkrupp 350-400 millió euró közötti összeget kaphat a részesedésért.

A cseh elnök, Petr Pavel, aki motorozás közben szenvedett balesetet és rövid megfigyelésre kórházi megfigyelés alá került, nem kapcsolódik közvetlenül a Thyssenkrupp ügyéhez, de érdekes fordulat, hogy a cseh milliárdos Kretinsky, aki a Thyssenkrupp acélrészlegének részesedését vásárolja, honfitársa az elnöknek. Pavel állapota stabil, és az elnöki hivatal ígéretet tett arra, hogy amint több információ áll rendelkezésre, azt nyilvánosságra hozzák. A cseh rendőrség szerint a baleset nem a közúton, hanem egy zárt versenypályán történt, és nem vizsgálják a körülményeit. A 62 éves Petr Pavel ismert a motorok iránti szenvedélyéről, és nem ez az első eset, hogy hobbija miatt bajba került; tavaly nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie, miután sisak nélkül látták motorozni.