A Thwaites-gleccser gyors olvadása

Egy friss kutatás szerint a Thwaites-gleccser, amelyet gyakran végítélet-gleccserként is emlegetnek, erőteljes olvadási folyamaton megy keresztül, ami alapjaiban változtathatja meg a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzéseket.

A CBS által ismertetett tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi jégtömeg alá meleg, magas nyomású óceáni víz áramlik, ami fokozza a gleccser érzékenységét. A kutatók megállapították, hogy a mintegy 130 kilométer átmérőjű gleccser olvadása, amely a Föld legnagyobbika közé tartozik, több mint 2 méter magas globális tengerszint-emelkedést okozhatna.

Eric Rignot, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és csapata 2023 márciusa és júniusa között gyűjtött műholdas adatokat elemezve jutott erre a következtetésre. Rignot elmondása szerint a korábbi korlátozott és szórványos információk miatt nehéz volt a folyamatokat pontosan felmérni.

A kutatók szerint a dagálykor érkező tengervíz a gleccser alá áramlik, csatornákon keresztül, majd üregekben gyűlik össze, ami nyomást gyakorol a jégre és feljebb tolja azt.

A globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt az óceáni áramlatok egyre melegebbek lesznek, ami az Antarktisz partjainál súlyos olvadást eredményezhet. Christine Dow, a tanulmány társszerzője szerint a Thwaites az Antarktisz leginstabilabb helye, és az ezzel egyenértékű tengerszint-emelkedést 60 centiméterre becsülte.

A gleccser olvadása katasztrofális következményekkel járhat a part menti közösségekre nézve, azonban egyelőre nem tisztázott, hogy mennyi idő áll még rendelkezésre, amíg a folyamat visszafordíthatatlanná válik.