Menstruációs szegénység elleni harc Magyarországon

A menstruációs szegénység felszámolására irányuló kezdeményezések keretében a Tesco Magyarország sajátmárkás termékeivel segíti az Ökumenikus Segélyszervezet átmeneti otthonaiban élő nőket, és 2024. június 27-től elengedi ezek áfáját.

Az Ökumenikus Segélyszervezet tapasztalatai szerint az átmeneti otthonokban élő nők 80–90 százaléka nem engedheti meg magának a havi intimhigiéniai termékek megvásárlását. A Tesco Magyarország ezért döntött úgy, hogy sajátmárkás termékeivel egy évig támogatja őket, és a menstruációs termékek áfáját is elengedi, hasonlóan Nagy-Britanniához, Csehországhoz és Szlovákiához.

A megélhetési válság tovább súlyosbította a helyzetet, hiszen a nőknek havonta mintegy kétezer forintot kell költeniük intimhigiéniai termékekre. A Tesco számításai szerint egy nő élete során átlagosan 1 millió forintot költ menstruációs termékekre, ami 40 év alatt 500 ciklus alapján számolva tíz évre elegendő mennyiséget jelent.

Hevesi Nóra, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetője szerint a nettó minimál bér mellett egy nő 5,5 hónapot dolgozik csak azért, hogy intim termékekre legyen fedezete. A Tesco dolgozóinak 70 százaléka nő, ezért a vállalat 2023 szeptembere óta a mosdókban kihelyezett intim termékekkel igyekszik csökkenteni ezeket a terheket.

Az Európai Unió 2022 áprilisától teszi lehetővé tagállamai számára, hogy a női higiéniás eszközök áfáját elengedjék. A Tesco angliai üzletláncában már 2017 óta érvényes ez a kedvezmény, és ha nem jött volna a Covid, a kelet-közép-európai régióban is hamarabb alkalmazzák volna. Így most Magyarországon is 2024. június 27-től eltörlik ezek áfáját, ami a sajátmárkás női intimhigiéniai termékeket 22 százalékkal teszi olcsóbbá.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely közel 15 éve a Tesco stratégiai partnere, az átmeneti otthonokban élő és a Biztos Kezdet Gyerekházakba járó családok nőtagjai számára összesen 180 felnőtt nőnek és 20 lánygyermeknek nyújt egy évre elegendő termékadománnyal segítséget.

Dr. Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője elmondta, hogy a legnehezebb körülmények között élő családok számára minden költségcsökkentő támogatás hatékony segítséget jelent. Az így megspórolt összeget alapvető szükségleteikre tudják fordítani.

Takács Katalin szerint fontos beszélni a menstruációs szegénységről, mivel az érintett nők és lányok emberi méltósághoz való joga ebben az időszakban is érvényesül. A társadalomban ez a téma tabunak számít, pedig hozzátartozik a nőiséghez, és sok nő mégsem képes erről beszélni a lányával.