A Szabó család: Egy legendás rádiójáték emlékezete

A magyar rádiózás történetében kiemelkedő jelentőségű a Szabó család sorozat, amely keddenként kötötte le a hallgatókat, és 48 év alatt közel ezer színész, 11 író és 12 rendező munkáját dicséri.

Az első epizódot 1959. június 30-án sugározták, és bár az alkotók csupán tíz részt terveztek, a sorozat végül 2007. május 24-ig tartott, 2500 részt érve meg. A Szabó család története a rádiózás egyik legnagyobb és legnépszerűbb vállalkozásaként vonult be a köztudatba.

Lőte Attila, Jászai Mari-díjas színész, aki a sorozatban Halász Ferit alakította, meghatottan emlékezik vissza a rádiójátékra és arra, hogy milyen otthonos légkör uralkodott a rádió épületében. A tragédiák ellenére, mint például Vörösmarty Lili, Ica szerepének előadója autóbalesetben történt halála, a műsor folytatódott, és új szereplőkkel gazdagodott. Lőte Attila számára különösen meghatóak voltak a hallgatók levelei, amelyekben arra kérték, ne váljon el a karaktere a szeretett Icától.

A Szabó családhoz számos korszakos egyéniség és népszerű színész csatlakozott, és büszkeség volt a csapathoz tartozni. Benkő Péter, kétszeres Jászai Mari-díjas színész, aki a sorozatban Péter szerepét játszotta, az Aranycsapat tagjának érezte magát a nagy színészek között. A felvételek általában délután zajlottak, mivel a színészek színházi próbákról érkeztek, és előadásra siettek.

Szombathy Gyula, Kossuth-díjas színész, aki 1974-ben csatlakozott a csapathoz, szintén az élet ajándékaként tekint a Szabó családban való részvételre. A szüneteket gyakran Vass Évával töltötte keresztrejtvényfejtéssel, ami szintén kellemes emlék számára.

A rádiójáték 2007-ben, a 2500. adással ért véget, mivel a rádió vezetése úgy ítélte meg, hogy a műsor már nem illeszkedik a XXI. század kommunikációs világába. A Szabó család azonban örök életű marad, és Major Anna dramaturg, aki 2021-ben hunyt el, állandóságot képviselt a sorozatban.