A Siemens Energy új magyarországi gyárának avatása

Felavatta csütörtökön Budapesten a Siemens Energy Kft. új üzemcsarnokát, képzési központját és napelemparkját Szijjártó Péter külgazdasági miniszter, kiemelve, hogy a vállalat kulcsszerepet tölt be a magyar energiaellátás biztonságában.

A Siemens Energy beruházási programja keretében létrejött új üzemcsarnokban gázturbina-égőfejek előállítása valósul meg, mellyel a cég hozzájárul a magyar energiastratégia célkitűzéseinek megvalósításához. A duális képzési központban a legkorszerűbb technológiák használatához szükséges tudást adják át a magyar szakembereknek. Ezen felül a Gyármentő Program keretében létrehozott, 1,5 megawatt teljesítményű napelempark segítségével a vállalat képes lesz saját működéséhez szükséges energia egy részét megtermelni. Ez a három elemből álló beruházási program összesen 26 milliárd forint értéket képvisel, amelyhez a kormány mintegy 900 millió forint támogatást biztosított.

Szijjártó Péter beszédében rámutatott, hogy a veszélyek korában azok az országok lehetnek védettebbek, amelyek minél több stratégiai képességgel rendelkeznek, különösen az energiabiztonság terén. Hozzátette, hogy a Siemens Energy a jövőben is kulcsszereplője lesz a magyar energiaellátás biztonságának, hiszen a vállalat nyerte el az új paksi atomerőmű irányítástechnikájának leszállítására kiírt tendert a francia Framatome-mal közösen.

A miniszter kiemelte, hogy a paksi bővítés egy valódi nemzetközi projekt, amelyben orosz, amerikai, francia, német, osztrák és svájci cégek is részt vesznek. Szijjártó Péter szerint a nukleáris energia terén történő fejlesztések reményt adnak arra, hogy a jövőben visszatérhet a kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködés.

A külgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország a jövőben is a keleti és a nyugati gazdaság találkozási pontja kíván maradni, ahol a különböző régiók vállalatai nyugodtan működhetnek együtt.