Védett régészeti övezet lett a San José gálya roncsainak helyszíne

A kolumbiai kormány védett régészeti övezetté nyilvánította azt a területet a Karib-tengeren, ahol a becslések szerint több mint 300 évvel ezelőtt elsüllyedt a San José spanyol gálya, mely aranyat és drágaköveket szállított. Az expedíció, amelynek célja a leletek felszínre hozatala, konfliktusokat szülhet a spanyol és a kolumbiai kormány között.

Juan David Correa kulturális miniszter szerint ez az első alkalom, hogy Latin-Amerikában ilyen mélyen fekvő (600 méter) tenger alatti régészeti örökségi övezetet nyilvánítanak védetté. A miniszter szerdán mutatta be a hajóroncshoz vezető tudományos expedíció első szakaszát, amely a roncsot kívülről vizsgálta meg. A San José, amely az amerikai spanyol gyarmatokról szállított aranyat, ezüstöt és drágaköveket V. Fülöp király udvarába, 1708. június 7-én süllyedt el a brit haditengerészet által a Rosario-szigeteknél, Cartagena de Indias közelében.

A védelmi és a kulturális minisztérium, valamint a Kolumbiai Antropológiai és Történelmi Intézet (ICANH) irányításával zajló kutatás célja a 2015-ben felfedezett hajóroncs felmérése. A kolumbiai hadsereg 2022-ben tett közzé korábban nem látott képeket a roncsról, amelyek négy korábbi felfedező misszió során készültek.

A San José pontos helyzetét titokban tartják, hogy megvédjék a leletet a kalózoktól és más rossz szándékú kincskeresőktől. A hajóroncs és annak több milliárd dollár értékűnek becsült szállítmánya azonban már régóta heves viták tárgyát képezi. Spanyolország egy UNESCO-egyezményre hivatkozva követeli a tulajdonjogot, amelyhez Kolumbia nem csatlakozott, míg a bolíviai őslakosok szerint a kincsek az ő földjeikről származnak. Gustavo Petro kolumbiai elnök kormánya szeretné, ha a hajóroncs értékes rakománya az országban maradna, ezzel hozzájárulva a tudományhoz és a kultúrához.