A Nemzeti Közszolgálati Egyetem új tanárképző karának bejelentése

Hivatalosan is bejelentették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új tanárképző karát, a Nemeskürty István Tanárképző Kart, amelynek létrehozása nem ment zökkenőmentesen, hiszen a parlament fideszes többsége miatt legalább kétszáz hátrányos helyzetű józsefvárosi család lakhatása vált bizonytalanná.

Az új kar lehetőséget teremt arra, hogy a 21. századi magyar társadalom számára felkészült, elmélyült tudással rendelkező szakembereket képezzenek a köznevelés területére. Két oktatói szervezet szerint azonban az NKE tanárképzése mögött politikai-ideológiai-gazdasági stratégia húzódik meg, és a képzési kínálatban kiemelt szerepet kapnak a nemzeti identitás kialakításában fontos szakok, mint például a magyar nyelv és irodalom vagy a történelem.

Az NKE új kampuszának építését Mészáros Lőrinc cége végezheti el, a projekt területe huszonnégyezer négyzetméter, és a költségvetése harminchárom milliárd forint.

Az országgyűlés fideszes többsége április végén fogadta el azt a javaslatot, amely az NKE portfólióját bővíti tanár-, tanító- és óvóképzéssel, valamint a hozzájuk kapcsolódó továbbképzésekkel. Ennek eredményeképpen állami tulajdonba kerültek azok a józsefvárosi lakóépületek és bérlakások, amelyeket az egyetem bővítéséhez nézett ki a kormány.

Az önkormányzatnak először októberig, majd decemberig kellett volna cserelakást találnia az érintett családok számára, de Pikó szerint az önkormányzat tulajdonában jelenleg nincs elegendő szabad bérlakás, és felújított lakás egyáltalán nincs. Amennyiben mégis sikerülne megoldani az érintettek elhelyezését, az a kerületi önkormányzati lakások megpályázhatóságát veszélyeztetné. A lakók attól tartanak, hogy ha nem is kerülnek az utcára, végül vidékre kényszerülnek költözni, miközben életük a kerülethez kötődik.

Az NKE rektorát, Deli Gergelyt nemrég arról kérdeztük, miért hívta meg az egyetemre előadni Mahmúd Ahmadinezsádot, aki még iráni mércével is keményvonalasnak számító, antiszemita és holokauszttagadó politikus.