A 2024-es hurrikánszezonra figyelmeztet a NOAA

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint a 2024-es atlanti-óceáni hurrikánszezon rendkívül aktív lehet, több nagy hurrikánnal, ami túlszárnyalhatja az éves átlagos viharaktivitást.

A NOAA előrejelzése alapján idén a meleg tengerhőmérséklet és a csökkenő szélnyírás miatt augusztusban és szeptemberben várhatók a legnagyobb viharok. Matthew Rosencrans, a hivatal vezető előrejelzője hangsúlyozta, hogy az idei előrejelzési tartományok magasabbak, mint valaha, még a 2005-ös rekordot hozó szezon előtti becsléseknél is.

Egy átlagos hurrikánszezonban 14 nevesített vihar alakul ki, amelyek közül hét hurrikánná erősödik, és három válik nagy viharrá, 111 mérföld/óra (178 km/h) feletti szélsebességgel.

A NOAA előrejelzése nem csupán tudományos érdekesség, hanem alapvető jelentőséggel bír a part menti közösségek és az energiaszektor számára. Az Egyesült Államok Mexikói-öble kiemelten fontos az ország energiaellátásában, hiszen itt bonyolódik az USA nyersolajtermelésének 15 százaléka és a szárazföldi gázkibocsátás 5 százaléka, továbbá itt található az olajfinomító kapacitások közel fele.