A Hocuspony zenekar bemutatkozása és zenei utazása

A Hocuspony zenekar, mely 2020-ban alakult, idén márciusban adta ki első nagylemezét, az Abrakadarát. A garázsrockot képviselő együttes tagjai már évek óta együtt zenélnek, és bár nincs hivatalos frontemberük, jelenleg Cina Niccolo gitáros-énekes tölti be ezt a szerepet.

A zenekar tagjai korábban más formációkban is megfordultak, Niccolo például a Puma Danger tagja volt, amely a Covid-járvány miatt vált inaktívvá. A járvány hatására Niccolo zenei irányváltáson ment keresztül, ami a Hocuspony megalakulásához vezetett. Kezdetben mellékprojektként indultak, de hamarosan felgyorsultak az események, új dalok születtek, és a zenekar a középpontba került. Niccolo és Nyőgér Ádám dobos-énekes egyetértenek abban, hogy a zenekar jelenlegi frontembere Niccolo.

Az Abrakadara album alapjait egy sághegyi elvonuláson rakták le, ahol a kreatív folyamat zavartalan volt, és a kisebb hibák sem vesztek el a zajban. A Sághegyi Rém című dal egy hajnali kreatív mámorban született meg. A zenekar tagjai a beszélgetés során megemlítették, hogy a 2010-es évek végén miért nem tudott kitörni egyetlen zenekar sem a gitárzenei hullámból. Nyőgér szerint az akkori gitározás unalmas volt, és az elektronikus hangzás, tánczene, valamint az EDM dominált. A pszichedelikus garázshangzás már fáradt volt, és a külföldről érkező zenékkel Magyarország le volt maradva.

Niccolo szerint most Európában a softabb rockhangzás és a stoner-rockos irányzat a jellemző. Nyőgér hozzátette, hogy az innováció mindig az undergroundban történik, amit később felkapnak és unalomig játszanak. A beszélgetés során számos más téma is terítékre került, többek között a zenekar akusztikus lehetőségei, a dalírás folyamata, Niccolo olasz származása, a kortárs magyar hiphop, a győri és kecskeméti zenei élet, a közösségi média szerepe és a zenekar jövőbeli tervei. Az interjú teljes változata a Telex After legújabb adásában hallgatható meg.