Két HÉV vonal összekapcsolása a 2-es metróval

A tervek szerint a nyáron adhatják ki a környezetvédelmi engedélyt egy olyan közlekedési projekt számára, amely lehetővé teszi, hogy a HÉV-en Cinkotáról átszállás nélkül lehessen eljutni a Déli pályaudvarig, a 2-es metró jelenlegi végállomásáig.

A XVI. kerületi polgármester, Pántya József elmondta, hogy a projekt nem csak a pálya megépítését foglalja magában, hanem a HÉV járműparkjának cseréjét, biztosítóberendezések telepítését, egy járműtelep és egy P+R parkoló kiépítését is tartalmazza. A négy kerületet érintő fejlesztést uniós forrásokból tervezik finanszírozni.

Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a beruházás pozitív hatással lesz az ingatlanok értékére és a kerület közterületeinek fejlődésére.

Kovács Péter, szintén XVI. kerületi polgármester, kiemelte, hogy a fejlesztés révén megszűnik az a sokszor 8-10 perces várakozási idő, amelyet a HÉV vonalán lévő szintbeli kereszteződések okoznak. A vonatok a jövőben a felszín alatt és a felüljárókon is közlekedni fognak, így javítva a felszíni közlekedést.