2024-ben felpörög a Gyűrűk ura-franchise

Az Embracer Group, a Gyűrűk ura cím kizárólagos tulajdonosa, veszteséges utolsó negyedévet követően ígéretet tett arra, hogy 2024-ben jelentős változásokat hoznak, többek között két új Gyűrűk ura film bejelentésével és a Tomb Raider franchise újraindításával, valamint több száz játékkiadóval bővítik portfóliójukat.

Az Embracer Group, amely a Gyűrűk Ura IP tulajdonosa, 15 százalékos nettó árbevétel-csökkenést szenvedett el az utolsó negyedévben, de a cég vezetése bizakodó a Középfölde hírnevének kiaknázását illetően a következő években. A szórakoztatóipari értékesítés 2023 negyedik negyedévében 1,26 milliárd svéd koronát tett ki, ami elmarad az előző évi 1,49 milliárd koronától. Az Embracer Group nettó árbevétele összességében 5 százalékkal csökkent, 8,88 milliárd svéd koronára, az EBIT pedig 20,38 millió svéd koronás veszteséget mutatott.

A cég korrigált EBIT-je azonban 1,3 milliárd svéd koronát ért el, ami 56 százalékos növekedést jelent. Az Embracer Group pénzügyi igazgatója, Johan Ekström lemondott, helyét Phil Rogers veszi át, aki az újonnan létrehozott Middle-earth Enterprises & Friends egységet vezeti, Müge Bouillon pedig az új pénzügyi igazgató lesz. A cég átszervezési folyamatot hajtott végre, és három részre osztotta üzletágát, a Middle-earth Enterprises & Friends pedig a Gyűrűk Ura és a Tomb Raider jogait foglalja magába.

Az Embracer Group 2022 augusztusában vásárolta fel a Middle-earth Enterprises-t, ezzel megszerezve A Gyűrűk Ura és A hobbit franchise-okat. A Warner Bros. két új Gyűrűk ura filmet készít, az elsőt Andy Serkis rendezi, Lord of the Rings: The Hunt for Gollum címmel, míg Phoebe Waller-Bridge egy Tomb Raider-sorozatot ír a Prime Video számára.

Lars Wingefors, az Embracer társalapítója és vezérigazgatója szerint a negyedik negyedév csendesebb volt a szórakoztató és szolgáltatási részleg számára, de a Gyűrűk Ura IP-ben nagy potenciált látnak a következő évtizedekre. A cég új struktúrája felszabadítja a kiaknázatlan potenciált, és az Asmodee játékkiadó, a Coffee Stain & Friends indie játékkiadó, valamint a Middle-earth Enterprises & Friends mindegyike nagyságrenddel, koherens stratégiával és világosabb fókusszal fog rendelkezni.