Szerény teljesítmény a német gazdaságtól

A Bundesbank előrejelzése szerint a német gazdaság enyhén nő a második negyedévben, miután az előző negyedévben gyengülést mutatott.

A német központi bank, a Bundesbank arra számít, hogy az ország gazdasági teljesítménye enyhén növekedni fog a jelenlegi második negyedévben, követve a tavalyi év utolsó három hónapjának erőteljesebb gyengülését. A német statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatai alapján az idei első negyedévben a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor 0,5 százalékos csökkenést regisztráltak.

A Bundesbank szerint a szolgáltató szektor aktivitása várhatóan tovább erősödik, amit a háztartások jövedelmének növekedése és a fogyasztási kiadások emelkedése támogat. Ezzel szemben az építőipar továbbra is gyenge teljesítményt nyújt. A munkaerőpiac erősségének megőrzése mellett a bérek gyors ütemű emelkedése inflációs nyomást jelenthet, amire a Bundesbank enyhe inflációnövekedéssel reagál májusra.

A Destatis a közeljövőben, pénteken hozza nyilvánosságra az első negyedéves végleges GDP-adatokat, és július 30-án közzéteszi a második negyedéves előzetes számításokat. Azonban a német gazdasági hírek árnyékában egy másik német történet is felkeltette a figyelmet, amikor a Die Aktuelle nevű német lap egy ízléstelen AI-interjú miatt 200 000 eurós (mintegy 77 millió forint) kártérítést fizetett Michael Schumacher családjának. A lap tavaly áprilisi számában állította, hogy exkluzív interjút adott nekik a Forma-1-es legenda, de az interjút valójában mesterséges intelligencia adta, és a címlapról ez nem derült ki. A müncheni bíróság ítélete értelmében a Funke médiacsoportot, amely a lapot kiadja, nagy összegű kártérítésre kötelezték, és az akkori főszerkesztőt elbocsátották. Az etikátlan húzás után a Die Aktuelle elismerte, hogy a válaszokat nem Michael Schumacher, hanem a mesterséges intelligencia adta, és a főszerkesztőt két nappal a botrány kirobbanása után kirúgták. Mint ismert, Michael Schumacher 2013 decemberében szenvedett súlyos síbalesetet, és azóta a nyilvánosság elől teljesen elzárva él, családja pedig semmilyen információt nem oszt meg az állapotáról. A sportlegenda közeli hozzátartozói többször kérték az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben a hétszeres világbajnok magánéletét.