A bónusz állampapír kamata változatlan marad

Elérkezett a 2027/N BMÁP állampapír kamatfordulója, és a Bankmonitor szakértői szerint meglepő módon a következő negyedévre is 8,37 százalék marad az éves kamat.

A 2027/N BMÁP, egy rövidebb futamidejű bónusz állampapír, amelynek kamata negyedévente módosul a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek aukciós hozamai alapján. A kamatmeghatározást megelőző utolsó négy aukció forgalommal súlyozott átlaga határozza meg az új éves kamatát. A következő kamatfizetés és kamatmódosítás időpontja 2024. május 26. lesz, és az új kamat már május 21-én meghatározásra került, amely megegyezik az aktuális 8,37 százalékos éves kamattal.

A bónusz állampapír kamata két részből tevődik össze: a kamatbázis, ami a kamatmeghatározást megelőző utolsó négy 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós hozamának átlaga, valamint egy fix kamatprémium. A legutóbbi négy aukció átlaghozama 6,87 százalék volt, ehhez adódik hozzá az 1,50 százalékos kamatprémium, így alakul ki a 8,37 százalékos éves kamat.

A bónusz állampapír induláskori körülményeihez képest az elemzők által várt kamatcsökkenés elmaradt. A papír 2023. november 9-i indulásakor az első negyedévre érvényes éves kamatszint 9,31 százalék volt, amely a második negyedévre 8,37 százalékra csökkent, majd a harmadik negyedévre változatlan maradt. Az eddig eltelt három negyedév éves átlagos kamata 8,68 százalékot tett ki.

A jelenlegi gazdasági kilátások mellett valószínű, hogy a teljes éves kamatszint magasabb lesz 7,9 százaléknál. Az utolsó negyedévre 5,55 százalékos éves kamatra lenne szükség, amihez 4 százalék körüli Diszkont Kincstárjegy hozam szükséges lenne, de erre jelenleg kevés az esély.

  1. novemberében még egy másik prémium állampapír, a 2032/I PMÁP is elérhető volt, amelynek induló éves kamata 9,9 százalék volt, magasabb a bónusz állampapír első évre várható teljes kamatánál. Ekkor tehát előnyösebb lehetett az inflációkövető befektetés.

A Bankmonitor szakértői szerint a jelenlegi helyzetben a bónusz állampapír a jobb választás rövid távon, míg közép- és hosszú távon már nem ilyen egyértelmű a döntés. Ha a befektetés nem sürgős, érdemes lehet várni, mivel júniusban a Magyar Állampapír Plusz megújulása várható, ami befolyásolhatja a lakossági állampapírpiacot.