Hihetetlen lelet egy osztrák borospincében

Mintegy 30-40 ezer éves mamutcsontok kerültek elő egy borospince felújítása során Gobelsburgban, Ausztriában.

Egy osztrák borász a borospincéje felújítása közben bukkant a különleges leletekre. Az esemény után értesítette az Osztrák Szövetségi Műemléki Hivatalt, amelynek köszönhetően az Osztrák Tudományos Akadémia május közepén megkezdte az ásatásokat a helyszínen. Az akadémia a mamutmaradványokat az utóbbi több mint száz év legjelentősebb ilyen jellegű felfedezésének nevezte. A tudósok szerint a leletek legalább három jégkorszaki mamut csontjai lehetnek.

A kutatók feltételezése szerint a jégkorszak emberei szándékosan terelhették ide az állatokat, hogy csapdába ejtsék és levadásszák őket. A lelet így nemcsak a mamutokról, hanem a korabeli vadászati szokásokról is értékes információkat hordozhat, és új ismeretekkel szolgálhat a vadászat szervezéséről.

Érdekesség, hogy 150 évvel ezelőtt, szintén Gobelsburgban egy másik borospincében is találtak már gazdag régészeti anyagot, többek között csontokat, tárgyakat, ékszereket és kövületeket.

A most felfedezett csontmaradványokat a tudományos vizsgálatok elvégzése után a bécsi Természettudományi Múzeumban fogják restaurálni.

Ez év elején egyébként már volt egy mamutszenzáció: amerikai szénbányászok találtak munka közben egy csontvázat, ami egy több mint 2 méteres, tökéletes állapotú agyarat is magában foglalt. Több mint 20 csontot sikerült kiásni, ez volt eddig a legteljesebb amerikai mamuttetem.

A CIA képviselői 1,5 évvel ezelőtt elmondták, hogy befektetőcégükön keresztül szívesen támogatnák azokat a biotechnológiai kutatásokat, amik a mamutok felélesztését tűzték ki célul. Egy texasi kutatóvállalat célkitűzése ugyanis az, hogy kihalt állatokat élesszen újra megmaradt DNS-ük alapján.