Vovcsanszk védői a kitartás határán

Az orosz erők 2024 májusának elején indították meg nagyszabású inváziójukat Harkiv megye ellen, és a Vovcsanszk térségében jelenleg is heves harcok folynak. A város, amely a háború előtt még 18 ezer lakost számlált, most az ukrán védők és az orosz támadók közötti intenzív összecsapások színterévé vált. Kijev korábban még bizakodóan számolt be arról, hogy a nyugati fegyverszállítmányoknak köszönhetően sikerült feltartóztatniuk az orosz előrenyomulást Harkiv megyében. Azonban az oroszok május elején indított inváziójuk során több tízezer katonával gyorsan elfoglaltak több határmenti települést is.

Julian Röpcke, német háborús újságíró szerint az ukránok állítása, miszerint megállították az orosz előretörést, nem állja meg a helyét. A legújabb információk alapján az oroszok már Vovcsanszk jelentős részét ellenőrzésük alá vonták. Röpcke szerint már csak napok kérdése lehet, hogy az oroszok teljesen átvegyék a város feletti ellenőrzést, és az ukránok a megmaradt részekről is kivonuljanak. A város elvesztése jelentős stratégiai veszteséget jelentene az ukrán fél számára. Azonban az ukrán hadvezetés nem adja könnyen a várost: folyamatosan öntik az erősítést a régióba, és nemrég megérkezett a NATO által felfegyverzett, többnyire NATO-országokban képzett 82-es számú elit légideszantos dandár is a műveleti térségbe, vittek magukkal néhány amerikai Stryker páncélost is.

Friss felvételek szerint az oroszok hatalmas katonai konvojt szállítanak a Szumi közelében, ami arra utalhat, hogy újabb frontot nyitnának az oroszok. A közösségi médiában terjedő videók hosszú sorokban haladó különböző típusú járműveket mutatnak, amelyeket az ukrajnai határ közelében szállítanak. A felvételek tanúsága szerint hamarosan elkezdődhet az oroszok akciója Szumi megyében is, amelyet korábban már sejtettek az ukrán források. A videón hídépítő, logisztikai és szállítóeszközök, valamint néhány páncélos látható, amelyek jelölése arra enged következtetni, hogy ezek vélhetően egy Szumi elleni offenzívához kellenek.

A nyugatiak által átadott modern fegyverek bevetésének korlátozása miatt az ukránok nem tudják ezeket Oroszország hivatalosan elismert területe ellen bevetni, ami tovább nehezíti az ukrán helyzetet. Az ukránpárti fiókokon megjelent posztok arra figyelmeztetnek, hogy a felvétel elkészítésének helyszíne közel van az ukrán határhoz, és a helyzet hasonlít a 2022 januárjában tapasztaltakhoz, amikor az orosz erők koncentrációját figyelmen kívül hagyták. A posztolók szerint mindenki tétlenül nézi, ahogy az oroszok összevonják az erőiket, ami aggodalomra ad okot, hiszen hasonló előjelek után indult meg a Harkiv elleni hadművelet is.

Orosz bloggerek nemrég arról írtak, hogy a harkivi offenzíva fő célja valójában az, hogy erőforrásokat vonjanak el az ukrán védőktől a Donbaszban, nem célja egyelőre az orosz hadseregnek magának Harkiv városnak elfoglalása.