Hiányzó vendég, falónak nevezett Orbán Viktor és bohócfesztivál

A Szabadság Körei által szervezett vitaesten Dobrev Klára (DK, MSZP, Párbeszéd-Zöldek), Le Marietta (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Cseh Katalin (Momentum) vett részt, míg Magyar Péter (Tisza Párt) széke üresen maradt. A vitaesten az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról, a jogállamisági mechanizmusról, Kína és az akkumulátorgyárak kérdéséről, valamint az orosz-ukrán háborúról esett szó.

A Szabadság Körei rendezvényén Dobrev Klára erős, szociális Európát és az európai egyesült államokat támogatta, hangsúlyozva, hogy a 21. században nem létezhet erős nemzetállam erős Európa nélkül. Az Európai Parlamenti választások tétjeként az Európa-párti többség megmaradását jelölte meg.

Le Marietta, az MKKP listavezetője a közvetlen demokrácia erősítését és a korrupció elleni harcot emelte ki, valamint a Rózsa Sándor Népi Közpénz Tékozló Alap és a Robin Hood Alap programokat ismertette, amelyek a közösségépítést és a városjobbítást célozzák.

Cseh Katalin a Momentum képviselője szerint Magyarország csak egy erős Európai Unióban lehet erős, és az uniós csatlakozás volt élete egyik legkatartikusabb pillanata. Az Orbán-kormányt azzal vádolta, hogy távolodunk Európától, és az ellenzéki politikusként az Európai Unióban harcol az Orbán-kormány ellen.

A jogállamisági mechanizmus kapcsán Le Marietta szigorúbb szabályozást sürgetett, míg Cseh Katalin büszkén említette, hogy egyedüli magyarként ült ott a mechanizmus tárgyalásánál. A mechanizmus erősítésének szükségességét és az uniós pénzek megfelelő felhasználását hangsúlyozta.

Dobrev Klára szerint a jogállami eljárás fenntartja a pénzeket a magyaroknak, és csak a lopást akadályozza meg. Cseh Katalin hozzátette, hogy az uniós támogatások eléréséhez Orbán Viktornak kellene lépnie, például az Európai Ügyészséghez való csatlakozással.

A kínai akkumulátorgyárak és az orosz-ukrán háború témájában Cseh Katalin a környezetszennyezést és az életminőség romlását említette, míg Dobrev Klára a kormány kiszolgáltatottságát és a stratégiai autonómia fontosságát hangsúlyozta. Le Marietta az oktatás fontosságát és a közvetlen beleszólási lehetőségek korlátozását kritizálta.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Le Marietta az ukrán menekültek segítését emelte ki, Cseh Katalin pedig Ukrajna győzelmét nevezte az európai érdeknek. Dobrev Klára szerint Orbán Viktor támogatja a háborút az orosz gáz árának megfizetésével.

Végül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szerepéről Le Marietta elmondta, hogy bár vicces párt, komoly szakpolitikákkal is foglalkoznak, és nem vesznek részt a közmédia által szervezett "bohócfesztiválon".