A BKK-rendészet szükségességéről folyik a vita

A budapesti választási kampányban felmerült a kérdés, hogy szükség van-e külön rendészetre a tömegközlekedési járműveken. Vitézy Dávid, főpolgármester-jelölt, a BKK-rendészet létrehozását ígéri, míg Karácsony Gergely szerint nincs szükség erre, és kritizálja vetélytársát a hajléktalanok és az erőszakos emberek összemosásáért.

A kampányban Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a BKK-rendészet nem hajléktalanellenes intézkedés, hanem az utasok és a járművezetők védelmét szolgálná. Beszámolt arról, hogy a BKV statisztikái szerint havonta 60-70 konfliktusos eset történik, és a járművezetők gyakran szembesülnek zaklatással és erőszakkal. Vitézy szerint a rendészet létrehozásával és a BudapestGo applikáció segélyhívó gombjának bevezetésével javulna a helyzet.

Karácsony Gergely, a jelenlegi főpolgármester, a BKK-rendészet létrehozását elutasítja, és úgy véli, a fővárosi rendészet képes kezelni a tömegközlekedési problémákat. Korábban kijelentette, hogy nem szereti a hangulatkeltést, és veszélyesnek tartja Vitézy javaslatát.

Vitézy Dávid a közösségi közlekedés biztonságának növelését tűzte ki célul, és példaként hozta fel más európai nagyvárosokban működő rendészeti szolgálatokat. Az LMP, Ungár Péter társelnöke által, támogatja Vitézy Dávid jelöltségét, és kiemelte, hogy a közösségi közlekedés alapvető viselkedési szabályait nem mindenki tartja be, ami problémát jelent az utazók számára.