Özönlenek a vendégmunkás-kérelmek Magyarországra

Tavaly csaknem negyedével több külföldi vendégmunkás kért munkavállalói engedélyt Magyarországon, mint 2022-ben, a szám évről évre folyamatosan növekszik, tavaly pedig már meghaladta a százezret – derült ki az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság éves kiadványfüzetéből.

A bevándorlás és a vendégmunkások kérdése régóta napirenden van Magyarországon, és a tavalyi évben egy új törvény is született, amely szigorította a munkavállalási engedélyek kiadásának feltételeit, például maximalizálta a kiadható engedélyek számát. Ennek ellenére a kérelmek száma továbbra is magas, ami az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság adataiból is látszik.

A májusban közzétett statisztikák szerint 2023-ban 106 377 munkavállalási engedélyért folyamodó volt, ami jelentős növekedést mutat a korábbi évekhez képest. 2022-ben 85 047, míg a koronavírus-járvány idején, 2021-ben 73 791 kérelem érkezett.

Nem csak a munkavállalási, hanem a jövedelemszerzési, a tanulmányi és a családi együttélés okán kért kérelmek száma is emelkedett. A tavalyi törvény hatásai azonban csak az idei statisztikákban válnak majd láthatóvá.

Szigorú kitételek

A kérelmek számától eltérően a kiadott engedélyek száma nem a statisztikákban, hanem a nemzeti letelepedési engedélyek között szerepel. Ezeket azok a harmadik országbeli állampolgárok kaphatják meg, akiknek Magyarországon biztosított a lakhatás, a megélhetés és az egészségügyi ellátás, és akik nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra vagy a nemzetbiztonságra.

Tavaly mindössze 39 ezer nemzeti letelepedési engedélyt adtak ki, ami kevesebb, mint a kérelmek fele. Ezzel szemben 2022-ben még 75 ezer, 2021-ben pedig 63 ezer engedélyt bocsátottak ki.

Meghúzott kvóták

Az új vendégmunkás-törvény értelmében 2023-tól 65 ezerben maximalizálták a kiadható vendégmunkás-tartózkodási és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek számát. A foglalkoztatást három főbb részre tagolták: beruházás céljából kiállított, vendégmunkást érintő, és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedély. Emellett szezonális munkavégzés jogcímén is kérelmezhető munkavállalási célú tartózkodási engedély, továbbá bevezettek egy kvótarendszert nációkra lebontva, és új tartózkodási jogcímeket alkalmaznak, mint például a magyar kártya, a nemzeti kártya, a vállalati kártya, a vendégbefektető és a vendég-önfoglalkoztató.

Az új törvény hatásai csak a 2024-es statisztikákban lesznek majd láthatók.