Új tengeri drón a hadszíntéren: Ukrajna újítása megnehezítheti az oroszok helyzetét

Az ukrán hadsereg bemutatott egy légvédelmi rakétákkal felszerelt tengeri drónt, amely jelentős előnyt jelenthet az orosz haditengerészet elleni harcban. A Naval News szerint Ukrajna már eddig is vezető szerepet töltött be a tengeri drónok fejlesztésében és alkalmazásában.

Az orosz invázió óta Ukrajna hátrányos helyzetben volt tengeri képességeit illetően, hiszen szinte nem is rendelkezett flottával. Ennek ellenére sikerült előnyre tenniük a helyzetet drónok bevetésével, amelyekkel az orosz hadihajók legalább negyedét semmisítették meg, kényszerítve ezzel Moszkvát, hogy a fontosabb hajóit távolabb tartsa a frontvonalaktól.

A tengeri drónok, amelyek robbanóanyaggal vannak felszerelve, kiemelkedő szerepet játszottak a hadviselésben. Az új fejlesztésű drónok mostantól légvédelmi rakétákkal is rendelkeznek, amelyek védelmet nyújtanak a felülről érkező támadások ellen. Ezzel az újítással Ukrajna az első ország, amely ilyen fegyvert állított hadrendbe és vetett be éles körülmények között.

A drónok hajóteste szélesebb lett, hogy két légvédelmi rakétát is el tudjon helyezni rajta. Az R-73-as levegő-levegő rakéták, amelyeket még a szovjet időben fejlesztettek ki, rövid hatótávolságúak, de a szakértők kiemelik mozgékonyságukat és hatékonyságukat.

Ez a fejlesztés nemcsak a tengeri célpontok ellen hatékony, hanem a légierő gépeire is veszélyt jelenthet, ha azok a hatótávolságon belülre kerülnek. A Balti-tenger térségében fokozódó orosz aktivitás, különösen a Svédországhoz tartozó Gotland szigetére vetett igények fényében, Ukrajna újítása még fontosabbá válhat. Vlagyimir Putyin orosz elnök célja a Balti-tenger feletti ellenőrzés megszerzése, és a svéd főparancsnok, Micael Byden szerint Gotland szigete lehet a következő célpont, amelyet Oroszország magának követelhet. A svéd partoktól mintegy 90 kilométerre fekvő sziget kiemelt szereppel bír a térség védelme szempontjából, és ha az oroszok megszerzik a sziget ellenőrzését, onnantól a térség összes országára képesek lehetnek csapást mérni a tenger felől. Egy ilyen fejlemény egészen biztosan véget vetne a térségi békének, és Svédország NATO-csatlakozása, amely 2024 elején vált hivatalossá Magyarország jóváhagyásával, tovább növeli a térség stratégiai jelentőségét.