Ukrajna gabonaexportja rekordmagasságban

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint Ukrajna gabonaexportja elérte a háború kezdete óta nem látott szintet, ami kiemelkedő jelentőséggel bír a globális élelmiszer-biztonság szempontjából.

A brit védelmi minisztérium napi jelentése alapján Ukrajna 2024 áprilisában rekordmennyiségű, 6,6 millió tonna gabonát exportált, ami a háború kezdete óta a legmagasabb szám. Ezen gabona nagy részét a Fekete-tengeren keresztül szállították, és az exportált mennyiség meghaladja azokat az időszakokat, amikor az oroszokkal kötött gabonaalku volt érvényben. A brit hírszerzés szerint áprilisban 5,2 millió tonna gabona hagyta el Ukrajnát a Fekete-tengeren keresztül, míg az egyezmény alatt a legmagasabb havi szám 4,2 millió tonna volt 2022 októberében.

Továbbá, 2023 augusztusa óta 1600 hajó szállított ki összesen 45 millió tonna árucikket Ukrajnából a Fekete-tengeren át, amelynek jelentős része gabona volt. Emellett az oroszokkal kötött egyezmény által korábban tiltott vas- és acéltermékek is az export részét képezték.

Az ukrán gabonaexport továbbra is létfontosságú a világ élelmiszerellátása szempontjából. Ukrajna 2023 júliusa és 2024 júliusa között a világ összes gabonatermékének körülbelül 9,7%-át exportálta. A Fekete-tenger mellett más útvonalakon is történik az export, például a külföldi értékesítés 15%-a a Dunán keresztül, 6%-a vasúton, míg 1%-a közúton realizálódott.