Ukrajna részt vesz a párizsi olimpián

Ukrajna, az Oroszországgal folytatott háború ellenére, sportolókból álló csapatot küld a párizsi olimpiára, jelentette be Matvij Bidnij sportminiszter Kijevben.

Ez a döntés különös jelentőséggel bír Ukrajna számára, hiszen a sportminiszter szerint a játékok lehetőséget adnak arra, hogy megmutassák a világnak akaratukat és szellemük erejét. Matvij Bidnij nyilatkozatát az Insidethegames.biz portál is idézte.

Korábban felmerült, hogy Ukrajna esetleg távol marad az idei olimpiától, ha Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország sportolói is részt vehetnek a versenyeken. Azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) direktívái szerint a két ország sportolói csak bizonyos feltételek mellett indulhatnak a játékokon.

A NOB azt javasolta a nemzetközi szövetségeknek, hogy az orosz és fehérorosz sportolók részvétele függjön attól, hogy elhatárolódnak-e Oroszország ukrajnai háborújától. Emellett, ha részt vesznek, nem használhatják nemzeti lobogójukat, himnuszukat, és csak semleges színekben versenyezhetnek Párizsban. A két ország sportolói több sportágban – az adott világszövetség hozzájárulásával – indulhattak kvalifikációs versenyeken, de olimpiai részvételüket feltételekhez kötötték.