A férfiak és a nők agya valóban különbözik: új kutatás eredményei

Egy friss kutatás során a Stanford Egyetem kutatói mesterséges intelligencia segítségével kimutatták a férfiak és a nők agya közötti különbségeket, amelyek alapján 90%-os pontossággal megkülönböztethetőek a nemek.

Annak ellenére, hogy régóta fennáll az a nézet, miszerint a férfiak és a nők agya eltérő, eddig kevés konkrét bizonyíték állt rendelkezésre ezen állítás alátámasztására. A Stanford Egyetem kutatócsoportja által végzett tanulmány azonban áttörést jelent ezen a területen. A kutatók mesterséges intelligenciát használtak fel az agyi felvételeken látható "hotspotok" elemzésére, amelyek alapján a nemek közötti különbségeket 90%-os pontossággal tudták azonosítani.

Vinod Menon, a tanulmány szerzője és a pszichiátria valamint a viselkedéstudományok professzora szerint ez a felfedezés erős bizonyíték arra, hogy a nem jelentős hatással van az emberi agyszerveződésre. Menon kiemelte, hogy az agyszerveződés nemi különbségeinek figyelmen kívül hagyása akadályozhatja a neuropszichiátriai állapotok kezelését és diagnosztizálását, ezért fontos, hogy az orvoslásban nagyobb figyelmet kapjanak ezek az új megállapítások.

A kutatás eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban jelentek meg, amelyek szerint a nem döntő szerepet játszik a kognitív fejlődésben, az öregedésben és a neurológiai rendellenességekben. A kutatócsoport egy másik modellt is kifejlesztett, amely a nemi alapú különbségek alapján képes előre jelezni az emberek viselkedési feladatokban elért eredményeit, ami azt sugallja, hogy az agyban lévő funkcionális különbségek jelentősen befolyásolhatják a viselkedést.

A tudományos közösség régóta kutatja a férfi és női agyak közötti hasonlóságokat és különbségeket, mivel ezek az információk fontosak az agy szerveződésének és működésének megértéséhez. A kutatók remélik, hogy az eredmények segítenek jobban megközelíteni a nemek közötti pszichológiai és neurológiai különbségeket. Egyes szakértők szerint a nők hajlamosabbak lehetnek a depresszióra, míg a férfiaknál a függőség kialakulása jellemzőbb.

Vinod Menon hozzátette, hogy az egészséges felnőtt agyban lévő konzisztens és megismételhető nemi különbségek azonosítása kritikus lépés a pszichiátriai és neurológiai rendellenességek nemspecifikus sebezhetőségének mélyebb megértése felé.

A kutatók korábban már rámutattak arra, hogy az öregedés során jelentős különbségek mutatkoznak a férfi és a női agy között, amelyeket a hormonok, mint az ösztrogén és a tesztoszteron befolyásolnak. Ezek a hormonok védelmet nyújtanak a nők idegeinek, fokozzák azok energiaszintjét és támogatják az immunrendszert, így hozzájárulnak az agy fiatalon tartásához. Azonban a menopauza során bekövetkező hormonális változások problémákat okozhatnak a nőknél, például növelhetik a depresszió, a szorongás és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.