Változások a Magyar Honvédség vezetésében

Sulyok Tamás köztársasági elnök több szervezeti változást is aláírt a Magyar Honvédség vezetésében a honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf előterjesztése alapján.

A Magyar Közlönyben közzétett információk szerint Venczl László dandártábornok hivatásos szolgálati viszonya a szolgálat felső korhatárának elérésére tekintettel május 7-i hatállyal megszűnt. E változások eredményeképpen Kovács László dandártábornokot május 21-i hatállyal vezérőrnagy rendfokozatba léptették elő, Molnár Zsolt ezredest dandártábornoki rendfokozatba emelték, és Szabó Tibor ezredes is dandártábornoki rangot kapott.

A honvédség körül nem áll meg az élet: toborzókampányok, haderőfejlesztés, védelmiipari beruházások, valamint a jogszabályi környezet módosítása zajlanak, és a csádi misszió előkészítése is folyamatban van. Mindeközben a szomszédban dúló orosz–ukrán háború továbbra is tart, ami jelentős hatással van a régió biztonságára és Magyarország védelmi stratégiájára.

A honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a Honvéd Vezérkar főnökévé egy éve kinevezett Böröndi Gábor vezérezredes a napokban adott interjúban beszélt a Magyarország védelmét meghatározó tényezőkről. Az interjú részletei az alábbi linken érhetők el.