Július 7-től kötelező lesz a feketedoboz az új autókban

Az Európai Unió új rendelete értelmében 2022. január 26-tól kezdődően, de legkésőbb 2023. július 7-től minden újonnan regisztrált autóban kötelező lesz feketedobozt felszerelni.

Az Autószektor és a parameter.sk cikkei alapján, az új uniós rendelet célja, hogy a közúti balesetek esetén pontosabb információk álljanak rendelkezésre a baleset körülményeiről. Jelenleg a balesetek kivizsgálásakor a nyomozók a helyszín elemzésére, a szemtanúk vallomására és az esetleges fedélzeti kamerák felvételeire támaszkodnak, ami gyakran nem elegendő a balesetek okainak tisztázásához.

A rendelet szerint az EDR-rendszer, vagyis az eseményadat-rögzítő, minden új járműben kötelező lesz az EU-ban. Ez a szabályozás az M1-osztályú személyautókra, amelyek a sofőrön kívül nyolc személy szállítására alkalmasak, valamint az N1-osztályú haszongépjárművekre is vonatkozik, ideértve a 3500 kilogramm összsúly alatti pickupokat és furgonokat is. Fontos megjegyezni, hogy a rendelet kizárólag az új modellekre vonatkozik, a már forgalomban lévő régebbi járművekre nem.

A feketedobozokat úgy tervezik, hogy ne legyenek könnyen kikapcsolhatóak vagy manipulálhatóak. A legtöbb esetben a légzsák alapegységébe építik be, és csak a légzsák felfújódásakor, illetve a biztonsági öv feszítőjének aktiválódásakor kezdenek adatokat rögzíteni. A gyártóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a készülékek nehezen hozzáférhető helyen legyenek elhelyezve.