Új Covid-variánsok terjedése: Nyári járványhullám fenyeget?

A Covid-19 új variánsai, mint például a FLiRT, világszerte aggodalmat keltenek az egészségügyi szakemberek körében, mivel a vírus továbbra is mutálódik, és a nyári hónapokban növekedhet az esetszám - jelenti a CNBC.

A pandémia kitörése óta eltelt négy és fél év után a Covid-19 új variánsai továbbra is terjednek, ami aggodalmakat vet fel a nyári megbetegedések esetleges növekedésével kapcsolatban.

A FLiRT-változatok, amelyek nevüket a genetikai kódjukban található mutációkról kapták, az Egyesült Államokban és Európában egyre gyakoribbak, a koronavírus korábbi törzseiből történő további mutálódás eredményeként.

A John Hopkins Bloomberg School of Public Health szerint ezek a törzsek egymástól függetlenül is hasonló mutációkat mutatnak.

Az Egyesült Államokban a KP.2 vált dominánssá, május 11-ig az összes megbetegedés közel harmadát okozva, míg a KP.1.1 változat is terjed, jelenleg a fertőzések 7,1%-át teszi ki. Európában már 14 országban azonosították az új variánst.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az esetek számának növekedése korlátozott, de enyhe emelkedést figyeltek meg több országban is.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége folyamatosan monitorozza az adatokat és értékeli a vakcinák hatékonyságát az új törzsekkel szemben. Jennifer Horney, járványtani professzor szerint nem várható olyan nagy fertőzési hullám, mint korábban, de valószínűsíthető az esetek számának növekedése nyáron az Egyesült Államokban. Hozzátette, hogy sok eset enyhe lehet a lakosság meglévő immunitása miatt.

Mik a tünetek?

A FLiRT változatnak a jelentések szerint hasonló tünetei vannak, mint a JN.1-nek, amelyek közé az alábbi Covid-tünetek tartoznak:

  • láz vagy hidegrázás
  • köhögés
  • torokfájás
  • orrdugulás vagy orrfolyás
  • fejfájás
  • izomfájdalmak
  • légzési nehézség
  • fáradtság
  • ízlelés- vagy szaglásvesztés
  • gyomor- és bélrendszeri tünetek, köztük gyomorpanaszok, enyhe hasmenés, hányás

Egyéb egészségügyi aggodalmak

A hepatitis C vírus (HCV) terjedése is aggodalomra ad okot, különösen az Egyesült Királyságban, ahol a fertőzött vérminták vizsgálatával kapcsolatos 2024 májusi eredmények közzététele után megugrott a kereslet a hepatitis C-fertőzést kimutatására alkalmas tesztek iránt. A jelentés szerint az országban körülbelül 1750 olyan ember él, aki nem tudja, hogy érintett, ám egy szennyezett mintával való vérátömlesztés után elkapta a fertőzést. Ez különösen elszomorító a 2016-os fertőzött vér botrány után, amelynek következtében mintegy 3000-en haltak meg az Egyesült Királyságban. A hepatitis C egy vér útján terjedő vírus, amely a májat támadja meg, és gyógyszeres kezelés nélkül gyulladást, illetve májkárosodást okozhat, hosszú távon akár májrák kialakulásához is vezethet. Magyarországon a legutóbbi mérések szerint mintegy százezer embert érinthet a fertőzés.