Tornádó pusztított Iowában

Több ember életét vesztette és legalább tucatnyian megsérültek, amikor több tornádó végigsöpört Iowán kedden, a hatóságok szerint.

A természeti csapás Greenfield városát, amely Des Moines-tól mintegy 50 mérföldre délnyugatra helyezkedik el, különösen súlyosan érintette. A körülbelül 2000 lakosú településen a sérültek száma legalább 12-re rúg, azonban a halálos áldozatok pontos számát még nem hozták nyilvánosságra, mivel az iowai hatóságok jelentése szerint még zajlik a lakosok összeszámlálása. A helyi kórház is súlyos károkat szenvedett, így a sérülteket egy másik város egészségügyi intézményébe kellett szállítani.

Az iowai állami járőrszolgálat szóvivője, Alex Dinkla őrmester megerősítette, hogy a tornádónak halálos áldozatai is vannak. A CNN KCCI társszolgáltatója által készített videón látható a Greenfieldben végigsöprő tornádó pusztító útvonala. A felvételeken tönkrement házak, a földdel egyenlővé tett épületek, törmelékkupacok, megrongálódott autók és számtalan kidőlt fa látható.

"Gyakorlatilag semmi sem maradt, egyenesen Greenfield-n ment keresztül" - mondta kedden a CNN-nek Clel Baudler, Iowa állam volt képviselője, aki fél mérföldre lakik Greenfieldtől.

Egy másik, viharral kapcsolatos haláleset az iowai Adams megyében történt, Des Moines-tól mintegy 90 mérföldre délnyugatra - közölte Lisa Brown megyei orvosszakértő. A kedd délután kialakult erős zivatarok miatt a Vihar-előrejelző Központ ritka, "potenciálisan veszélyes helyzetet" jelző tornádó-riadót rendelt el Iowa, Minnesota, Wisconsin és Illinois egyes részeire.

Kim Reynolds iowai kormányzó a vihar kitörése miatt 15 megyére vonatkozóan engedélyezte a katasztrófaveszélyhelyzet kihirdetését, mondván, hogy ez lehetővé teszi az állami erőforrások "felhasználását" - áll a közleményben. A régióban több mint 25 millió embert érintenek a heves zivatarok, 5-ös skálán 3-as vagy 4-es szintű vészhelyzeti fokozatot rendeltek el a hatóságok.

A legnagyobb aggodalomra okot adó terület Iowa, Illinois északnyugati része, Wisconsin délnyugati része és Missouri északi része. Chicago, Milwaukee és más lakossági központok is veszélyeztetettek a károkat okozó viharok miatt. A Des Moines-i nemzetközi repülőteret kedden késő délután ideiglenesen lezárták, mivel veszélyes viharok vonultak Des Moines felé.

A nap folyamán az állam több részén is kialakultak tornádók, egyikük ledöntött egy 76 méter magas szélerőművet Iowa délnyugati részén, illetve több szélturbina is kigyulladt és megrongálódott. A keddi forgószelek erejét jelzi, hogy ezeket a szélerőműveket úgy építették, hogy ellenálljanak a tornádóknak, hurrikánoknak és más erős szeleknek.

Tornádók kialakulásáról és pusztításáról, jégesők, heves esőzések és porviharok okozta károkról érkeztek jelentések kedden Iowa mellett Nebraska, Illinois és Colorado államból is. Szerdán forgószél és viharok miatt adtak ki riasztást Wisconsin állam egyes részeire, illetve az állam székhelyére, Madisonra. A keddihez hasonló erejű heves viharok és esőzések várhatók az előrejelzések szerint Minnesota, Texas, Oklahoma, Arkansas és Missouri államban is.

Az Egyesült Államokban, főként a középső államokban idén az április – és eddig a május is – az átlagosnál jóval több vihart hozott, tornádók is jóval nagyobb számban alakultak ki a megszokottnál. A múlt hétig összesen 320 forgószél kialakulását jegyezték fel, ami több mint kétszerese az átlagosnak. A tornádókban több településen lakóházak tucatjai semmisültek meg, és épületek százaiban keletkeztek súlyos károk.