Százmillió forint értékű hamis termékek egy bolgár kamionban

Mintegy százmillió forint értékű hamisított termékeket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy bolgár kamionban Gyulánál.

A bolgár jármű Görögországból tartott Németország felé, amikor Békés megyében egy rutinellenőrzés során félreállították. A NAV Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei az ömlesztve szállított, Nike feliratú cipők, sportmezek, iPhone adatkábelek és Samsung fülhallgatók alacsony minőségét és silány csomagolását észlelve lettek figyelmesek a szállítmányra.

A jogtulajdonosok képviselői is megvizsgálták a termékeket, és megerősítették, hogy azok hamisítványok, melyeket a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hoztak forgalomba. A kamion sofőrje állítása szerint nem volt tudomása a jogsértő árukról, és lezárt raktérrel vette át a járművet.

A NAV pénzügyőrei összesen több mint ötezer árucikket foglaltak le, és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt bűncselekmény gyanúja miatt eljárást indítottak. A lefoglalt árucikkek mintegy százmillió forint kárt okoztak a jogtulajdonosoknak.

A NAV kiemelten kezeli a hamis termékek piacról való kiszűrését, mivel ezek jelentős gazdasági károkat okozhatnak, és a vásárlók egészségére vagy a termékek minőségére is negatív hatással lehetnek. Különösen a hamis ruházati cikkek és lábbelik veszélyesek lehetnek, mivel azokban olyan vegyi anyagok is előfordulhatnak, amelyek az emberi egészségre ártalmasak.