"Beledöglesz az adminisztrációba, minden teher rajtad van, és a végén még te futhatsz a pénzed után" - a szakértők szerint tragédiaközeli a helyzet napelempályázatnál

Évek óta küzdenek a lakossági ingyen napelemes pályázaton indulók és kivitelezőik a bonyolult és döcögő pályázati felülettel és a támogatás folyósításával, miközben a lebonyolító hiánypótlásokkal húzza az időt, és épphogy csak csurgatja a pénzt. A kormány a legújabb pályázatos kifizetésekkel veri a mellét, holott a három éve indult előző pályázat nyertesei közül kevesebb mint minden tizedik jutott hozzá a támogatáshoz.

A három évvel ezelőtt meghirdetett napelemes és fűtés-korszerűsítéses pályázat végső támogatási összegeit vonakodva folyósítja az állam. A cél az volt, hogy több tízezer háztartást juttassanak megújuló energiatermelési és korszerű fűtési lehetőségéhez uniós forrásokból, anélkül, hogy a nyertes pályázóknak egy fillérjébe is került volna. A pályázatot azonban többször módosították, a beadott kérelmeket csak nagy sokára bírálták el, és még nagyobb késéssel kezdték folyósítani az előlegeket. Tavaly tél elején még egyetlen olyan pályázó sem volt, akivel megtörtént volna a végelszámolás, és folyósították volna a teljes támogatási összeget. Az aktuális pályázati statisztika szerint a közel 36 ezer támogatott pályázatra odaítélt összesen 124 milliárd forintnyi forrásnak csupán kicsivel több mint harmadát folyósították, a pályázatoknak 65 százaléka esetében történt meg legalább az előleg kifizetése.

A Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség (MNNSZ) szerint tragédiaközeli helyzetben van a napelemes pályázatok kifizetése. A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) által megküldött adatokból kiderül, hogy a pályázók 92,5 százaléka még mindig arra vár, hogy megkapja a két éve beígért támogatást. A folyósítás átlagos ideje a minisztérium szerint 55 nap, de vannak olyan esetek, ahol a várakozási idő ennél jóval hosszabb.

A pályázat keretében összesen 35 710 pályázatot támogattak, legalábbis papíron. A pályázatoknak 73 százaléka csak napelemes, 27 százaléka pedig komplex (napelemes, nyílászárócserés és fűtés-korszerűsítés hőszivattyúval) pályázat volt. Eredetileg 43 ezernél is többen jelentkeztek, tehát a jelentkezőknek 82 százaléka nyert, viszont közülük sokan lemorzsolódtak, jelenleg 34 089 érvényes, támogatott pályázat van a rendszerben, amik közül 2564 pályázó kapta meg a teljes összeget.

A pályázók és kivitelezők panaszkodnak a pályázati rendszer nehézkességére és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft. időhúzó és szőrszálhasogató hozzáállására. Az adminisztráció terhei mellett a végén még a pályázóknak kell futniuk a pénzük után. A kivitelezők és ügyfelek szerint a lebonyolító szándékosan húzza az időt a hiánypótlásokkal.

A huzavona és a késlekedés miatt sok pályázó kezd kifutni a határidőből. Eredetileg 14 hónap állt volna rendelkezésre a csak napelemes, illetve 18 hónap a komplex pályázatok kivitelezésére, de a kiíró végül 20 és 26 hónapra módosította a határidőket. Sok esetben még ezt sem tudják tartani, és a késlekedés miatt a cégek pénzeszközei és ki nem fizetett munkája hónapokra befagy a projektekbe.

Az új pályázat, a Napenergia Plusz Program, eddig problémamentesnek tűnik. A korábbi pályázaton szerzett rossz tapasztalatok ellenére a vállalkozás regisztrált kivitelezőként vesz részt ebben a programban is, és bő tucatnyi projektet visznek. Ennél a programnál egyszerűbb és megbízhatóbban működik a pályázati felület, és tartja a saját határidőit a lebonyolító. Az Energiaügyi Minisztérium szerint már 50 milliárd forint felett jár az új programban a megítélt támogatások volumene több, mint 12 ezer háztartás számára, így a teljes pályázati keret kétharmadát lekötötték nyertesekkel. A tárca emlékeztet arra, hogy a múlt héten az első utalásokkal a kifizetések is megkezdődtek, és jelenleg további több mint 5 ezer támogatási kérelem áll feldolgozás, hiánypótlás alatt.

A kormány a Napenergia Plusz Programban ingatlanonként akár 5 millió forint hozzájárulást kínál a napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez és felszereléséhez. A pályázóknak csak költségeik harmadát kell saját forrásból állniuk.

Az átviteli rendszerirányító friss adatai szerint közel 267 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemel Magyarországon. A többnyire családi házak tetején működő napelemes rendszerek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az áramtermelő kapacitások több mint felét már a megújulók adják hazánkban. Az Energiaügyi Minisztérium számítása szerint a tiszta energiaforrások 2015-ben még tíz százalék alatti aránya idén tavasszal nőtt 50 százalék fölé a villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességében. A megújulók részesedésének kilenctizede az ipari és háztartási naperőművekből származik.

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Kriza Márton